Noże kuchenne

Każdy pełni swoją jedyną, niepowtarzalną funkcję!
/ 22.07.2013 05:23
Nóż kucharski, zwany także rzeźniczym, jest największy i najważniejszy. Generalna zasada przy jego wyborze brzmi: im cięższy, tym lepszy. Paradoksalnie wymaga bowiem wówczas mniejszego wysiłku przy pracy. Powinien być też dobrze wyważony i wygodnie leżeć w dłoni (trzeba wziąć go do ręki i sprawdzić, czy nie przechyla się na prawo czy lewo podczas krojenia). Jakie jeszcze inne modele noży przydadzą się w kuchni? Oto nasze podpowiedzi:

Nóż do masła i past


Ma dość szerokie ostrze, które pomaga rozprowadzić miękką masę.

Nóż do kanapek


Ząbki ułatwiają krojenie świeżych bułek, powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu żywności.

Nóż do miękkich owoców i warzyw


Musi mieć ząbki, by poradził sobie ze śliską skórką np. pomidorów.

Nóż do chleba


Powinien być długi (co najmniej 20 cm). Ząbkowane ostrze ułatwia krojenie świeżego pieczywa.

Nóż do sera


Ma być solidny, by pokroił także np. twardy parmezan. Specjalne otwory zapobiegają przyklejaniu się plasterków sera podczas krojenia, a widelczyk na czubku – chwytanie i przenoszenie ich na talerz.

Nóż do wycinania dekoracji


Krótkie, wyprofilowane ostrze pozwala wygodnie operować w różne strony. Im cieńsze, tym lepsze i wygodniejsze.

Zobacz, jakie noże kuchenne znajdziesz w sklepach!

Redakcja poleca

REKLAMA