Przed zakupem zwróć przede wszystkim uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Klasa A to już standard. Jeszcze mniej energii (odpowiednio o 20%, 40% czy 60% ) zużywają lodówki o klasie A+, A++ oraz A+++. Niektórzy producenci podają informację o rocznym zużyciu prądu urządzenia. Warto to sprawdzić i przemnożyć przez cenę energii.
Przy zakupie nowej lodówki często zastanawiasz się, co zrobić ze starą? Sklep ma obowiązek ją przyjąć. Możesz także oddać ją do punktu zbiórki elektroodpadów. Spis znajdziesz w urzędzie gminy.
Na co zwrócić uwagę wybierając lodówkę?
- Funkcja Super Cool. Pozwala obniżyć temperaturę w komorze chłodniczej do +2 st. C na 6 godzin. Dzięki niej szybko schłodzisz świeże produkty.
- Powłoka zapiebiegająca powstawaniu odcisków palców. Niektóre modele ze stali szlachetnej są pokryte specjalną powłoką, która zapobiega powstaniu na powierzchni drzwi odcisków palców. To bardzo praktyczne.
- Funkcja No Frost. Zapobiega osadzaniu się szronu na widocznych elementach wyposażenia wnętrza oraz na produktach. Wnętrze lodówki jest wentylowane.
- Powłoka antybakteryjna. W niektórych modelach wnętrza są pokryte powłoką antybakteryjną, która zawiera jony srebra. Spowalniają one procesy psucia się żywności, zapobiegają rozwojowi pleśni.
- Funkcja Super Frost. Dzięki funkcji Super Frost możesz w krótkim czasie zamrozić produkty do temperatury – 32 st. C. Gdy żywność osiągnie pożądaną temperaturę, urządzenie powróci do trybu normalnego. W razie awarii zasilania produkty nie rozmrożą się przez 27 godzin.
- Alarm. Informuje o niedomkniętych drzewiach po upływie 2 min. Nie dopuszcza do podniesienia temaeratury wewnątrz lodówki.