Kuchenne SOS, czyli sposób na kulinarne wpadki

Kuchenne SOS, czyli sposób na kulinarne wpadki

Niech podniesie rękę ten, kto choć raz nie przesolił zupy czy sosu czy nie przypalił mięsa. Wydawałoby się, że pewne kuchenne "wpadki" są nieodwracalne, a jedynym miejscem do którego mogą trafić to nie talerz, a… kosz na śmieci. Nic bardziej mylnego!
/ 03.11.2010 14:33
Kuchenne SOS, czyli sposób na kulinarne wpadki

Nie taka sól straszna, jak ją…

Co zatem zrobić, gdy zupa okazuje się być za słona?

Na początek należy dolać trochę wody i wrzucić połowę obranego ziemniaka. Następnie wystarczy doprowadzić do wrzenia i spokojnie czekać, aż warzywo wchłonie cały nadmiar soli. Zamiast ziemniaka można dodać skórki suchego chleba lub… białko - po tym jak białko się zetnie należy przecedzić zupę i ponownie doprawić.

Zob. także: Co warto wiedzieć o fecie?

Przesolone mięso najlepiej zalać niesłonym sosem, a następnie dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Z kolei ratując gulasz, niezależnie czy warzywny, czy mięsny, można sięgnąć po mleko lub jogurt. Jako zamienniki mogą posłużyć sok z cytryny lub cukier, jednak należy je dodawać pomału i etapami, w przeciwnym razie nasze danie może zmienić zamierzony smak.

Red hot chilli…

Miało być pikantnie, jednak nie aż tak? Spokojna głowa, i na to są sposoby. Zbyt ostry sos lub zupę można złagodzić dodając nieco mleka, jogurtu lub śmietany. Zawierają one kazeinę skutecznie neutralizującą pikantny smak potraw.

Drugim sposobem jest podanie właściwego napoju do serwowanego dania.

Te na bazie jogurtu naturalnego z dodatkami owoców, jak na przykład mango, melon czy nawet banan mogą stanowić miły, łagodzący dodatek do ostrego curry.

Ratunkiem ostatecznym jest zwiększenie wielkości dania o wcześniej wykorzystane składniki - wtedy mamy gwarancję, że potrwa wróci do swojego zamierzonego smaku a obiadów będzie przynajmniej na tydzień.

Zob. także: Przyprawy kuchni tajskiej

Słodka jak wendetta

- Przesłodzone ciasto można uratować podając je z kwaśnymi owocami, jak np. porzeczkami, a za słodki kompot jabłkowy - dodając troszkę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny - podpowiada Paulina Stępień z Kotlet.tv.

Źródło: Kotlet.tv