Jak zachować drożne rury

Jak zachować drożne rury

Rury są niezwykle istotnym elementem do prawidłowego funkcjonowania instalacji hydraulicznej w domu. Dlatego ważne jest, by zawsze pozostawały drożne. Staraj się nie dopuścić do ich zapchania.
/ 19.08.2010 19:35
Jak zachować drożne rury

Nie zaśmiecaj rur

Ważną zasadą jest zwracanie uwagi na to ile i jakie odpadki trafiają do zlewu. Do zlewu powinno trafiać jak najmniej odpadków domowych. By uniknąć dostawania się do rur obierek czy resztek posiłków zamontuj na odpływie dodatkowe sitko. Niekorzystnie na rury wpływa również zbyt duża ilość tłuszczu. Gdy masz do umycia bardzo tłustą patelnię, przed włożeniem jej do zlewu wytrzyj z niej tłuszcz za pomocą papieru toaletowego. Wszystkie organiczne odpady z domu ( w tym herbatę ekspresową) najlepiej wynoś do kompostownika.

Dobrym sposobem na rozpuszczenie i usunięcie tłuszczu z odpływu w kuchni jest stosowanie wrzątku. Wlej do otworu zlewozmywaka wrzącą wodę.

Stosuj środek udrożniający rury

Regularnie używaj też środka udrożniającego rury odpływowe. Warto w ten sposób zapobiegać zapchaniu odpływu. Preparat do udrożniania rur ma w swoim składzie wodorotlenek sodu, który w reakcji z wodą powoduje wzrost temperatury i bulgotanie. Zanieczyszczenia z odpływu rozpulchniają się i następnie rozpuszczają.
Możesz też zastosować ekologiczne, domowe sposoby na zapchany odpływ.

Pamiętaj, by po ich zastosowaniu użyć jeszcze przepychaczki.

Pierwszy środek to połączenie sody oczyszczonej i octu. Najpierw wsyp do odpływu ½ - 1 szklanki sody, po chwili powoli wlewaj 250 ml octu. Po zakończeniu przepychania spłucz całość czystą wodą.

Polecamy: Jak dbać o zlewozmywak

Drugi środek, który warto zastosować składa się z amoniaku(2 łyżeczki) i wrzącej wody.

Kolejnym wartym polecenia sposobem na przepychanie odpływu jest zastosowanie 2 szklanek sody krystalicznej z wrzącą wodą. Sodę krystaliczna wsyp do odpływu, a następnie obficie zalej ją wrzątkiem ( wrzątek wlewaj powoli).

Czytaj także: Jak wykonać ekologiczne środki czyszczące cz. II

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)