Jak poprawić funkcjonalność kuchni fot. Fotolia

Jak urządzić kuchnię - rady pani domu

Coraz większą uwagę przywiązujemy do jej kolorystyki i stylu, staramy się, aby była równie reprezentacyjna jak pokój. Nie zapominajmy jednak, że jest ona również warsztatem pracy.
/ 05.04.2013 12:51
Jak poprawić funkcjonalność kuchni fot. Fotolia
Przyrządzanie posiłków i sprzątanie po nich może ci zająć półtorej godziny dziennie, albo trwać nawet dwa razy dłużej. Zależy to od umiejętności, ale w dużej mierze także od funkcjonalności kuchni.

Długość zabudowy


Jeśli po garnki i inne akcesoria trzeba nurkować lub wspinać się do szafek, nie ułatwia to pracy. Jednak 2–3 szafki to stanowczo za mało! Kuchenne minimum (gdy codziennie gotujesz dla kilku osób) to 4–5 szafek stojących i tyle samo wiszących. Za optimum uważa się 6–7 szafek dolnych i oczywiście nad nimi górne .

Kształt zabudowy


Szafki powinny się znajdować jedna obok drugiej. To, jak je ustawimy, zależy od kształtu i wymiarów pomieszczenia. Jeśli to możliwe, zrezygnuj z zabudowy jednorzędowej. Jest najmniej wygodna. W niewielkiej kuchni sprawdza się ustawienie szafek w literę L lub w dwa rzędy. W większej może to być zabudowa w kształcie U lub G.

Zasada pięciu stref


Znacznie łatwiej optymalnie rozmieścisz meble i urządzenia, a także rozsądnie zagospodarujesz szafki, gdy będziesz znać tę zasadą i zastosujesz się do niej. Polega na tym, że kuchnię urządzamy tak, aby łatwo dało się wydzielić strefy: zapasów (lodówka i szafka z sypką żywnością obok), przechowywania (naczynia, sztućce, garnki), zmywania (zlew, kosz, zmywarka), przygotowywania (blat, deski, miski, robot) i gotowania (kuchenka z piekarnikiem, garnki). Strefy te powinny się znajdować w podanej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Kuchenny trójkąt


Między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką krążymy wielokrotnie. Żeby nie przemierzać niepotrzebnie kilometrów, nie powinny być one zbytnio oddalone od siebie. W zabudowie dwurzędowej ustaw je tak, aby utworzyły trójkąt.

Nasza rada


W bardzo małej kuchni niedostatek szafek kuchennych mogą zrekompensować wieszaki mocowane na metalowych drążkach zwanych relingami.

Zwróć uwagę na długość blatów i wysokość szafek

A. Płaszczyzna robocza


Tak nazywamy najdłuższy odcinek blatu. Tu wykonujemy większość kuchennych prac. Kroimy, siekamy, zagniatamy ciasto itd. Aby nam się dobrze pracowało, powinien mieć ok. 120 cm. W kuchni pokazanej na rysunku płaszczyzna robocza jest jednocześnie płaszczyzną odstawczą (mamy gdzie położyć produkty wyjęte ze stojącej po lewej stronie lodówki.

B i C. Płaszczyzny odstawcze


Dobrze jest mieć kawałki blatu między kuchenką a zlewozmywakiem oraz za kuchenką. Jak nazwa wskazuje, są niezbędne, by móc odstawić garnek z potrawą lub naczynia, które np. nie mieszczą się chwilowo w zlewozmywaku.

D. Odległość między górną, a dolną zabudową


Powinna wynosić 45 cm.

E. Wysokość górnych szafek


– mogą sięgać nawet do sufitu Pamiętaj jednak, by przedmioty często używane umieścić na dolnych półkach, a poza zasięgiem rąk jedynie te, których używasz sporadycznie.