Jak myć naczynia kuchenne cz. II

Jak myć naczynia kuchenne cz. II

Czyste naczynia i sprzęty kuchenne są podstawą dbania o higienę w kuchni. Dbaj o swoje naczynia, myjąc i czyszcząc je w zależności od materiału z jakiego są wykonane i od stopnia zabrudzenia.
/ 18.08.2010 15:03
Jak myć naczynia kuchenne cz. II

Często na filiżankach porcelanowych pojawia się nalot z herbaty. Aby się go pozbyć posyp szmatkę solą i pocieraj brudne miejsca.

Przypalone naczynia

Jeżeli przypali ci się garnek wlej do niego trochę oliwy z oliwek, podgrzej i zostaw na ok.2 godziny. Następnie zlej oliwę ( możesz ją wykorzystać do mycia następnego garnka) i umyj garnek płynem do naczyń. Gdy przypali ci się naczynie do zapiekanek zanurz je na moment w gorącej wodzie. Następnie wyjmij naczynie i ustaw do góry dnem. Para spowoduje zmiękczenie zabrudzeń. Brud z zatłuszczonych patelni do grillowania zdrap za pomocą łopatki albo gazety. Umieść kratkę z patelni na blaszce i posyp sodą krystaliczną, zalej wrzątkiem i odczekaj ok. 10 minut. Po tym zabiegu brud powinien łatwo się zmyć.

Nalot z kawy i herbaty

Gdy chcesz zadbać o ekspresy albo dzbanki, w których podajesz kawę i herbatę pamiętaj o umyciu ich po każdym użyciu. Zabrudzenia z dzbanka usuniesz napełniając go roztworem z sody oczyszczonej ( 1 część) i gorącej wody ( 2 części). Odstaw na noc i dokładnie popłucz dzbanek.
Jeśli chcesz usunąć kamień z ekspresu do kawy wlej do zbiornika wodę z dodatkiem octu.
Osad z herbaty w środku dzbanka nie wygląda estetycznie. 

Polecamy: Jak myć metalowe przedmioty i naczynia kuchenne

Dlatego pozbądź się go za pomocą wody z solą. Najłatwiej dostać się do dzióbka dzbanka owijając patyczek lub drut kawałkiem pończochy i moczyć go w słonej wodzie.

Zadbaj o noże

Noże kuchenne również wymagają kilku zabiegów, by służyły Ci jak najdłużej. Tępe noże zaostrzysz za pomocą ostrzałki. Myjąc noże używaj tyko zimnej lub letniej wodzie, gdyż gorąca woda powoduje stępienie ostrza.

Czytaj także: Jak zorganizować idealną kuchnię

Gdy nóż zardzewieje namocz go w oleju lnianym i usuń rdzę za pomocą papieru ściernego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/31.10.2014 23:11
dobry płyn to jedno a dobre naczynia to drugie. Najgorsze w myciu są naczynia zatłuszczone a więc wszelkiego rodzaju garnki. Warto skusić się na naczynia ze szkła borokrzemowego, bo nie dość że nie wchodzą w reakcję z zywnoscią to jeszcze są ekologiczne, poza tym szkło jest gładkie i trudno się zarysowuje. W Polsce można je niedrogo kupić.
/08.08.2013 11:23
Gospodyni domowa, raczej instrukcji do zmywania naczyń nie potrzebuje, bo doskonale wie jak myć i czym zmywać naczynia. Ja już od dawna stosuję albo "PUR", albo "FAIRY". To dwa płyny z których jestem zadowolona, bo są bardzo wydajne,a naczynia aż błyszczą.:) Pozdrawiam.
/02.08.2013 03:46
Takie Eko sprzątanie jest rzeczywiście tanie. Na stronie www.enjoyforty.pl znalazłam dużo ciekawych przepisów na ekologiczne środki czystości. Na tej stronie znajduje się też informacja, o tym jakie substancje w tradycyjnych środkach czystości nas trują.
POKAŻ KOMENTARZE (4)