Białe wino
Najbardziej pasuje do przystawek, ryb, białych mięs oraz drobiu. Podajemy je schłodzone do temp. 8–12 st. C w kieliszku nieco mniejszym niż do czerwonego wina, ale podobnym.Long drinki
Czyli różnorodne mieszanki wódki, likierów z sokami, owocami, przyprawami i koniecznie kostkami lodu. Podajemy je w wąskich, wysokich szklankach z grubym dnem.Koniak
Powinien mieć temperaturę pokojową. Kieliszek ma niską nóżkę i sporą czaszę. Obejmujemy ją dłońmi, by płyn nie tracił ciepła.Czerwone wino
Potrzebuje kontaktu z powietrzem. Kieliszek musi być duży, aby trunek mógł rozwinąć swój bukiet. Wino podajemy w temp. 15–18 st. C.Szampan
Na początek lub koniec przyjęcia, a także na sylwestrową noc. Podajemy schłodzony (6–8 st. C) w smukłym kieliszku lub takim z szeroką czaszą.Wódka
Powinna być schłodzona do temp. 6–8 st. C. Kieliszki do tego trunku zwykle są małe, o pojemności 25–50 ml. Pasują też do nalewek.na podstawie artykułu Małgorzaty Świgoń/Przyjaciółka