wybór grilla fot. Fotolia

Grill - jaki wybrać?

Planujesz zakup grilla? Nie wiesz, na jaki model i typ się zdecydować? Aby ułatwić ci decyzję, w naszym miniporadniku omawiamy wady i zalety grillów węglowych, gazowych i elektrycznych. Sprawdź, który będzie najlepszy dla ciebie.
/ 18.05.2016 22:31
wybór grilla fot. Fotolia

Potrawy z każdego grilla wyjdą równie smacznie i zdrowo – są niezwykle aromatyczne i zawierają mało tłuszczu (do pieczenia nie musimy go używać, a co więcej część tłuszczu pochodzącego z mięsa wycieknie) oraz zachowają swoje wartości odżywcze. A zatem to, jaki grill wybierzemy, wpłynie jedynie na czas przygotowywania potrawy, na łatwość obsługi tego coraz popularniejszego u nas urządzenia oraz na ilość pieniędzy, których ubędzie z naszego portfela, jeśli go kupimy.

Grill tradycyjny - węglowy

Zacznijmy od grillów najmniejszych, a co za tym idzie i najlżejszych oraz najtańszych. Takie modele, które w dodatku można złożyć w małą paczkę, najlepiej nadadzą się dla osób wybierających się na piknik za miasto. Jeśli wycieczka nie jest zbyt duża (dwie, trzy osoby) nie powinno zabraknąć miejsca na ruszcie. Możemy kupić również grill jednorazowego użytku, tzw. paczkę grillową – jest jeszcze mniejszy i lżejszy. W zestawie znajduje się aluminiowa wanienka, miniaturowy ruszt i porcja węgla drzewnego nasączonego podpałką. Po wykorzystaniu całość po prostu wyrzucamy do kosza.

Jeśli planujemy zaprosić paru znajomych na wspólne grillowanie, będzie nam już potrzebny model nieco większy. Mamy do wyboru grille prostokątne lub okrągłe na wysokich, odkręcanych nóżkach albo na kółkach. Niektóre mają specjalną drewnianą półeczkę, są też modele z dwoma poziomami rusztów. Zastanówmy się również nad kupnem grilla beczkowego z przykrywką. Dzięki niej potrawy będą bardziej aromatyczne, bo cały zapach zatrzymywany jest wewnątrz.

Takie większe grille są oczywiście odpowiednio droższe. Trudniej je też przetransportować ze względu na pokaźne rozmiary i większą wagę – często bez samochodu się nie obejdzie. Poza tym zmontowanie takiego skomplikowanego urządzenia może zająć nam sporo czasu – nic dziwnego, skoro niektóre modele składają się nawet z kilkudziesięciu drobnych części. Złożenie grilla to oczywiście dopiero początek. Teraz kolej na rozgrzanie go. A to również bywa czasochłonne – w zależności od modelu rozgrzanie grilla na węgiel zajmie nam od 20 do nawet 50 minut. Czas utrzymania temperatury pieczenia waha się zaś od 40 do 60 minut. Natomiast grill jednorazowy utrzyma wysoką temperaturę jedynie przez 20 minut.

Fot. Fotolia

Grill nietradycyjny - gazowy i elektryczny

Dla tych, którzy nad romantyczny nastrój żarzącego się węgla, przedkładają szybkość i wygodę, najlepszym rozwiązaniem będzie grill gazowy. Ponieważ takie urządzenia są duże i ciężkie, nadają się wyłącznie do przydomowych ogrodów i na działkę. Kolejna ich wada to wysoka cena. Taki grill podłącza się do butli gazowej i zapala, nie brudząc przy tym rąk. Po około 10 minutach na ruszt możemy kłaść potrawy. A wysoka temperatura utrzymywana jest tak długo, jak długo grill jest włączony.

Mało romantyczny, ale równie wygodny i szybki, jak gazowy, jest grill elektryczny. Przy tym przeważnie wydamy na niego nieco mniej, niż na gazowy. Część modeli wyposażono w regulator temperatury pieczenia.

Już wiemy, jaki typ grilla będzie najbardziej odpowiadał naszym potrzebom? Zanim go kupimy warto zwrócić uwagę jeszcze na jedno: otóż sprawdźmy, czy grill jest stabilny. Nie ma bowiem nic bardziej irytującego na ogrodowym przyjęciu niż chwiejny grill – jeśli atmosfera jest ożywiona, nie trudno o jego potrącenie. Jaki będzie tego efekt, można przewidzieć: smakowite przekąski wylądują na ziemi.

Więcej na: www.pro-test.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/20.12.2016 15:59
A ja grilluje w domu na kuchence używając patelni Natur od Gerlacha. Nieprzywierająca powłoka ceramiczna jest bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera szkodliwych substancji a patelnia pozwala na zdrowe grillowanie o każdej porze roku!