Filtr do wody fot. Fotolia

Filtry do wody czy warto

Temat jakości wody z kranu budzi wiele kontrowersji. Czy warto zainwestować w dobry filtr do wody?
Joanna Szczepaniak / 29.10.2013 16:13
Filtr do wody fot. Fotolia

Jedni twiedzą, że w każdej kuchni powinien znajdować się filtr do wody. Drudzy negują to stwierdzenie i śmiało piją wodę prosto z kranu. Kto ma rację? Aby pomóc Wam wyrobić sobie zdanie na ten temat przedstawiamy kilka ciekawych faktów i mitów na temat "kranówki".


Fakty:

  • filtr do wody skutecznie zatrzymuje wszelkie drobnoustroje
  • woda badana jest pod wieloma względami, ale często nie ma pewności w jakim stanie dociera do naszych kranów
  • stosując filtr oczyścimy wodę nie tylko z drobnoustrojów, ale również i z wartościowych minerałów
  • zapach i wygląd wody często skutecznie zniechęca nas do spożywania jej prosto z kranu
  • w przeciwieństwie do wód mineralnych woda wodociągowa nie pochodzi z czystego źródła, dlatego zostaje poddana tzw. procesowi uzdatniania
  • chlorowanie zapewnia czystość mikrobiologiczną, ale nadaje niezbyt przyjemny, charakterystyczny smak i zapach wody
  • picie wody z kranu o wyczuwalnej dużej zawartości chloru nie jest polecana kobietom w ciąży, małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku
  • stare rury w swoim składzie mają np. ołów, który może przenikać do wody

Mity:

  • stosowanie filtrów zabezpiecza w pełni przed drobnoustrojami, to mit, ponieważ wiele bakterii zbiera się w samym filtrze i może przedostać się z filtra do wody
  • wodę z kranu zawsze można pić bez obaw
  • stosowane długotrwałe gotowanie poprawia nam jakość wody
  • wody mineralnej możemy używać do gotowania potraw

Więcej rad pani domu: