Tajemnica dobrej kawy - ekspres ciśnieniowy z młynkiem. Jak wybrać najlepszy model?

Kupując ekspres do kawy ciśnieniowy warto sprawdzić, jaki młynek ma ten model. Nie tylko wysokość ciśnienia w ekspresie decyduje bowiem o tym, czy pijemy boski napar, czy niesmaczny czarny napój. Młynek ma tu naprawdę sporo do powiedzenia.
Barbara Lasota / miesiąc temu
Ekspres do kawy ciśnieniowy fot. Adobe Stock

Niemal każdy droższy model ciśnieniowego ekspresu do kawy ma wbudowany młynek. To duża wygoda. Ale chodzi nie tylko o wygodę - także o to, aby móc pić kawę z ziaren świeżo zmielonych. Bo wtedy jest ona bardziej aromatyczna i ma bogatszy smak. Producenci ekspresów do kawy stosują różne młynki. Okazuje się, że są między nimi spore różnice i ma to wpływ na smak.

Rodzaje młynków w ekspresach do kawy

Ze względu na działanie młynki dzielą się na udarowe i żarnowe. Udarowe mają ostre stalowe noże. Te noże bardzo szybko się obracają i tną ziarna, z każdą sekundą bardziej je rozdrabniając.
Młynki żarnowe, jak wskazuje nazwa, działają na podobnej zasadzie, jak dawne żarna do mielenia ziaren zbóż na mąkę. Ziarna kawy, przechodząc między dwoma ceramicznymi elementami (mającymi ząbki) są ścierane.

Jak usunąć plamy z kawy i herbaty

Który lepszy?

Zwolennicy młynków żarnowych (czyli ceramicznych) uważają, że te urządzenia mielą szybciej. Dlatego ziarna kawy mniej się rozgrzewają i w konsekwencji napar jest lepszy, ma mniej goryczki. Ich zdaniem w młynkach żarnowych powstaje mniej pyłu kawowego. To także pozytywnie wpływa na jakość naparu z ekspresu do kawy ciśnieniowego z takim młynkiem. Jednak trzeba być dużym znawcą smaku naparów kawowych, by wyczuć różnicę.

Nie jest natomiast prawdą, że wszystkie młynki stalowe pracują głośniej niż ceramiczne. Nadmierny hałas, to efekt gorszego silnika lub złego wytłumienia ekspresu. Mitem jest też opinia, że z ekspresu do kawy ciśnieniowego z młynkiem stalowym kawa ma metaliczny posmak. Może się to zdarzyć tylko w tanich ekspresach mało znanych marek, które mogą stosować gorszą stal.

Który trwalszy?

Wykonane z dobrej, twardej stali młynki udarowe stosowane w ekspresach do kawy ciśnieniowych są uważane za trwalsze. Nie stępią się, nawet, gdyby w torebce z kawą przez przypadek znalazł się mały kamyk. W młynku ceramicznym w ekspresie do kawy ciśnieniowym, używanym w domu, także nic złego nie powinno się stać przez wiele lat. Jednak intensywnie użytkowany ekspres z młynkiem ceramicznym może się zużyć szybciej niż ten z młynkiem stalowym.

Typy młynków w różnych markach ekspresów

Młynki ceramiczne montują w swoich ekspresach do użytku domowego takie marki jak: Bosch, Siemens, Philips, Saeco. Natomiast młynki stalowe preferuje: DeLonghi, Krups, Jura, Nivona.

Przeczytaj także:
Przewodnik po rodzajach kawy
Ekspresy do kawy do 500 zł
Jak wybrać dobry ekspres do kawy ciśnieniowy




 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)