Chociaż chemiczne nawozy dostarczają kwiatom i warzywom potrzebnych składników, a herbicydy i insektycydy niszczą chwasty i szkodniki, to starajmy się ich unikać. Dlaczego? Aby się niepotrzebnie nie zatruwać, nie skażać gleby i oszczędzać pieniądze. Oto kilka naturalnych metod ochrony roślin! Sprawdź koniecznie!
Jak chronić rośliny domowymi sposobami?
- Odwar z czosnku. 200 g czosnku obierz, zmiażdż, zalej 10 l wody, zostaw na dobę. Potem gotuj 20 minut i wystudź. Opryskuj rośliny, gdy zaatakują je mszyce, przędziorki, połyśnica marchwianka (żeruje na marchwi) lub choroby grzybowe.
- Odwar z cebuli. Dwie średnie cebule posiekaj, zalej 10 litrami wody, gotuj 10 minut i wystudź. Oprysk zwalcza mszyce, skoczki, przędziorki.
- Gnojówka z pokrzyw. 1 kg świeżych pokrzyw zalej 10 l wody i trzymaj, aż roztwór sfermentuje (ok. tygodnia). Rozcieńcz dziesięciokrotnie i podlewaj grządki. Działa jak nawóz, ale również zwalcza przędziorki, miseczniki, tarczniki.
- Gnojówka z czarnego bzu. 1 kg świeżych liści zalej 10 litrami wody i odstaw na 5 dni. Gdy w ogródku plagą są krety i nornice, wlewaj roztwór do ich nor (ok. szklankę na raz) przez kilka dni.