Czy wiesz jak w testach wypadły płyty grzewcze?

Płyta ceramiczna czy indukcyjna? Jaką wybrać? Te pytania stawiasz sobie za każdym razem. Przekonaj się, jak płyty grzewcze wypadają w testach. Wybór okaże się wtedy prostszy.
Czy wiesz jak w testach wypadły płyty grzewcze?

W teście szczegółowym badaniom poddano 10 tradycyjnych płyt ceramicznych i siedem płyt indukcyjnych. Każdą z nich eksperci sprawdzili pod względem gotowania, łatwości obsługi, bezpieczeństwa, zużycia energii i hałasu.

Buczenie z garnka

Mniej lub bardziej donośne brzęczenie, trzeszczenie i buczenie rozbrzmiewało z wszystkich przetestowanych płyt indukcyjnych. To, jak głośne są te dźwięki, zależy od garnka i jego zawartości. W każdym razie wrażliwe uszy mogą tej „muzyki” nie wytrzymać. W dodatku słychać ją także na częstotliwościach, na których my, ludzie jej nie uchwycimy, za to słyszą je niektóre domowe zwierzęta, na przykład psy i koty.

Zobacz także: Czy wiesz jak odkurzacze wypadają w testach?

Ale garnek buczy nie bez powodu: to sygnał, że coś się w nim dzieje. Bo podczas gotowania na płytach indukcyjnych ciepło powstaje już bezpośrednio w dnie garnka. Przez płaskie miedziane kanaliki pod szklaną powierzchnią płyty płynie prąd zmienny o mocy od 20 do 60 kiloherców, wytwarzając zmienne pole elektromagnetyczne o niskich częstotliwościach. Dno garnka je przejmuje i zamienia w ciepło, a powstające przy tym wibracje wytwarzają buczenie. W ten właśnie sposób podgrzewane są potrawy w naszych garnkach.

Jak tylko przerwiemy kontakt garnka z polem grzewczym, prąd przestaje płynąć. Znika wtedy pole magnetyczne. W ten sposób płyta rozpoznaje obecność garnka. Ponieważ ciepło pojawia się dopiero w naczyniu, powierzchnia płyty pozostaje zimna.

Nowoczesny płomień

Producenci oferują nam tę technikę gotowania „na zimno” już od lat 80. zeszłego stulecia. Ale popularność zyskała dopiero w ostatnim czasie. Co prawda płyty indukcyjne są droższe od ceramicznych, ale reklamy zachęcają nas szybszym gotowaniem i mniejszym zużyciem prądu. Ten test (wyniki na www.Pro-Test.pl) to potwierdza. Z tym jednak zastrzeżeniem, że oszczędności na energii elektrycznej są często znacznie niższe niż byśmy się tego spodziewali.

Wśród 17 płyt do zabudowy, wyposażonych w eleganckie panele dotykowe umiejscowione na górze szklanej powierzchni, siedem grzeje na zasadzie indukcji, zaś pozostałych 10 urządzeń to tradycyjne ceramiczne płyty grzewcze, w których ciepło wytwarzają ukryte w szkle grzałki. Po ich włączeniu pole pod garnkiem rozświetla się na czerwono, a jego ciepło promieniuje poprzez ceramiczną powierzchnię do garnka. 

Zobacz także: Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak widać, nie jest to metoda podgrzewania bezpośredniego, dlatego nie jest idealna. Przenoszenie ciepła trwa dłużej niż w przypadku płyty indukcyjnej. Do wszystkich dań gotowanych w ramach naszego testu potrzeba było średnio o jedną trzecią czasu więcej niż gdy gotowane były na płytach indukcyjnych.

Szybko jak w czajniku

Jeśli użyjemy funkcji booster (patrz dodatek „Słowniczek”), w którą wyposażone są wszystkie płyty indukcyjne z testu, gotowanie będzie jeszcze szybsze. Półtora litra wody na makaron osiągnie temperaturę 90ºC już po upływie od trzech do czterech i pół minuty. To tak szybko, jakbyśmy ją ugotowali w czajniku elektrycznym. Jeśli nie włączymy funkcji booster, gotowanie wody będzie trwało od jednej do dwóch minut dłużej, ale urządzenie zużyje podobną ilość energii elektrycznej.

Wystarczy porównać: Do zagotowania tej samej ilości wody płyty ceramiczne potrzebują około dziewięciu minut. Inny przykład: Danie z soczewicy z puszki zagotujemy na najszybszym ustawieniu płyty indukcyjnej w około trzy minuty. Tymczasem gdy podgrzewamy je na klasycznej płycie ceramicznej, na jedzenie przyjdzie nam czekać pięć i pół minuty. A zatem indukcja to zdecydowanie szybsza metoda gotowania. Czy jednak płyta indukcyjna jest tak oszczędna, jak zapewniają producenci?

Pełne wyniki testu na: www.Pro-Test.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Ja mam kuchenkę gazową z tradycyjnymi palnikami, nie zamieniłabym swojej kuchenki na żadna inną. Podłączam butlę z gazem - ostatnio wybieram tylko nano i gotuje się super, poza tym taka płytę jak ja mam dużo łatwiej w czystości utrzymać