Chłodziarko-zamrażarka: użytkowanie i konserwacja

Czy potrafimy wyobrazić sobie brak chłodziarko-zamrażarki w naszej kuchni? Zimą byłoby to możliwe, ale latem? Wprawdzie nasze babcie radziły sobie bez lodówek i zamrażarek.
/ 17.08.2012 06:02

Czy potrafimy wyobrazić sobie brak lodówki w naszej kuchni? Zimą byłoby to możliwe, ale latem? Nasze babcie radziły sobie bez lodówek i zamrażarek. Aby masło nie zjełczało, przechowywano je w kamionkowych garnkach, wypełnionych osoloną, zimną wodą. Garnek stawiano w ciemnym miejscu. Inni aby ochronić produkty przed wysoką temperaturą umieszczali je w garnku (garnek wkładano do drewnianego wiadra) i spuszczano do studni, zawieszając nad lustrem wody. Ale...tamte czasy już minęły… Każdy z nas ma ten jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni.

Dziś kilka porad o użytkowaniu i czyszczeniu chłodziarko-zamrażarki. Jak zlikwidować nieprzyjemną woń? Jak przechowywać warzywa? Jakich roztworów używać do czyszczenia chłodziarki?

Przechowywanie produktów
Chłodziarko-zamrażarki nigdy nie należy przeładowywać, ponieważ nie może ona wówczas prawidłowo pracować. Wszystkie artykuły w chłodziarce czy zamrażarce powinny być zawinięte lub przykryte. Produkty, które łatwo przejmują zapachy obce (masło, ser biały) oraz takie, które wydzielają intensywny zapach (ryby, wędliny)należy umieszczać w chłodziarce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Produkty przed włożeniem do chłodziarki powinny ostygnąć. Ma to istotne znaczenie, ponieważ gdy włożymy ciepłe produkty może nastąpić kondensacja pary.

Warzywa przechowujemy nie myte. Mycie usuwa naturalną ochronę, dlatego lepiej umyć warzywa tuż przed spożyciem. Przed włożeniem warzyw do chłodziarki należy je dokładnie osuszyć, ponieważ za duża ilość wilgoci skraca czas ich przechowywania.

Do zamrażania należy wybrać artykuły spożywcze o najlepszej jakości. Zawsze należy podzielić je na porcje przeznaczone do jednorazowego spożycia.

Najlepszymi materiałami do zamrażania np. owoców są woreczki, pojemniki oraz arkusze z folii polietylenowej. Nie należy stosować opakowań szklanych!!

Czyszczenie (konserwacja) chłodziarki
Najpierw wyjmujemy wszystkie produkty z chłodziarki. Przy okazji warto sprawdzić termin przydatności na opakowaniach. Przeterminowane produkty należy natychmiast wyrzucić bez względu na ich wygląd.

Wyjmujemy półki, balkoniki i szuflady- najłatwiej umyć je w misce lub w wannie. Ruchome części możemy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu np. płynem do mycia naczyń. Wszystkie części dokładnie spłukujemy i wysuszamy.

Chłodziarkę przemywamy roztworem ciepłej wody z łagodnym detergentem lub mieszanką wody z sodą oczyszczoną (dwie łyżeczki sody na litr wody). Wiele osób stosuje ciepłą wodę z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Mówi się, że ocet oraz sok z cytryny zabija nieprzyjemny zapach w chłodziarce. Roztwór najlepiej przygotować w plastikowej misce. Do drugiej miski wlewamy ciepłą wodę (do płukania ściereczki). Przy myciu chłodziarki szczególną uwagę zwracamy na szczeliny, gdzie mogą zalegać resztki jedzenia. Należy pamiętać o tym aby często płukać szmatkę w czystej wodzie przed ponownym zanurzeniem w roztworze do mycia.

Po dokładnym umyciu i osuszeniu chłodziarki możemy ułożyć półki, balkoniki oraz szuflady na miejsce.

Przed włożeniem do chłodziarki, butelki i słoiki dokładnie wycieramy. Zazwyczaj są one ubrudzone od dotykania ich dłońmi i mają klejące denka.

Na koniec myjemy lodówkę z zewnątrz tzn. drzwi, boki oraz górę.

Dokładne mycie chłodziarki należy przeprowadzić raz w miesiącu. Życzymy przyjemnej pracy.

Celina Trojan

Redakcja poleca

REKLAMA