Awaria sprzętu AGD - jak uniknąć fot. Fotolia

Awaria sprzętu AGD - jak jej uniknąć

Przestrzegaj zaleceń dotyczących użytkowania domowych urządzeń. To wpłynie na ich trwałość.
Barbara Lasota / 22.10.2014 05:07
Awaria sprzętu AGD - jak uniknąć fot. Fotolia
Coraz częściej stwierdzamy, że dawniej urządzenia AGD rzadziej ulegały awariom i dłużej służyły niż teraz. Z naszymi spostrzeżeniami zgadzają się także serwisanci sprzętu. Nic na to nie poradzimy, że obecnie nie produkuje się długowiecznych sprzętów, ale jeśli będziemy właściwie eksploatować i konserwować sprzęt AGD, to dłużej będzie on działać bez usterek.

Jak chronić AGD przed awarią?

  • Odkurzacz. Opróżniaj worek lub pojemnik na kurz zanim się zapełnią. Wymieniaj filtry raz na pół roku lub płucz te wielokrotnego użytku. Dzięki temu silnik nie będzie zbyt intensywnie pracował. Po 10 minutach odkurzania wyłączaj silnik.
  • Pralka. Używaj środków odkamieniających lub raz na 2–3 miesiące wlej do pralki szklankę octu i zrób tzw. puste pranie. Nie przeciążaj bębna wkładając za dużą porcję prania i nie zmieniaj programu w trakcie prania. Po każdym praniu wycieraj gumową uszczelkę wokół drzwi.
  • Zmywarka. Raz w miesiącu używaj środka do czyszczenia zmywarek. Sprawdzaj czy nic nie blokuje otworów ramion natryskowych. Nie myj w niej elektronicznych filtrów powietrza, filtrów piecowych, pędzli ani wałków, którymi malowalaś ściany. Nie otwieraj zmywarki, gdy pracuje.
  • Ekspres do kawy. Czyść go z kamienia co najmniej 3-4 razy w roku. Nie jest to trudne – wystarczy przepuścić przez niego wodę z octem (w proporcjach 3:1) a następnie przepłukać. Przed odkamienianiem trzeba wyjąć filtr ze zbiornika na wodę.
  • Czajnik. Nie gotuj w nim jednorazowo więcej wody niż potrzebujesz. Jeśli grzałka czajnika będzie pracowała krócej, to wystarczy na dłużej. Raz w miesiącu wlej do czajnika 1/2 szklanki octu i 3 szklanki wody. Zostaw na noc, aby usunąć kamień. Potem kilkakrotnie wypłucz.
  • Piekarnik. Czyść jego wnętrze i uszczelki drzwi po każdym użyciu. Nie używaj do czyszczenia ostrych narzędzi. Nie stawiaj na otwartych szklanych drzwiczkach gorących foremek, aby szkło nie pękło. Zniszczoną uszczelkę piekarnika wymień jak najszybciej.
  • Mikser. Nie wkładaj na siłę mieszadeł i trzepaków miksera do gniazd. Do gniazda oznaczonego gwiazdką pasuje tylko końcówka z zębatką. Przestrzegaj czasu pracy silnika zalecanego przez producenta. Najczęściej jest to maksymalnie 8 minut.
  • Maszynka do mięsa. Sprawdzaj czy noże włożyłaś właściwą stroną i czy mocno dokręciłaś nakrętkę ryglującą. Ostrz noże i sitka, jeśli się stępią, dobrze osuszaj je po umyciu i smaruj lekko olejem jadalnym. Wyłączaj maszynkę po 5 minutach pracy.
  • Mikrofalówka. Nigdy nie uruchamiaj pustej kuchenki. Nie wkładaj żywności w folii i w metalowych pojemnikach, bo może dojść do iskrzenia. Czyść często uszczelki, aby mikrofalówka się nie rozszczelniła. Otwór wentylacyjny nie może być zasłonięty.
  • Lodówka. Podłącz ją do gniazdka z uziemieniem. Co 2 miesiące czyść z kurzu rurki skraplacza i przecieraj uszczelki wazeliną. Raz w tygodniu czyść otwór odpływowy. Odszraniaj lodówkę tak często, jak tego wymaga. Ostrożnie myj kruche plastikowe pojemniki.