potrawy na grillu fot. Adobe Stock

Grillowanie czas zacząć! Sprawdzamy, jaki grill wybrać

Pokochaliśmy grillowanie i powoli stajemy się mistrzami świata w tej dziedzinie. Żeby impreza przy grillu była naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Dostępne na rynku grille różnią się materiałami, z których zostały wykonane, rozmiarami rusztu oraz ceną.
Małgorzata Świgoń / 25.03.2019 16:35
potrawy na grillu fot. Adobe Stock

Potrawy przygotowywane na prawdziwym ogniu, w plenerze, mają same zalety: są smaczne, zdrowe, a wspólne biesiadowanie (bo na grilla zaprasza się zwykle więcej osób) zbliża ludzi i jest świetnym sposobem na miłe spędzenie czasu. Jeśli więc jeszcze nie gotowałaś w kuchni pod chmurką, najwyższy czas spróbować!

1. Wybierz rodzaj grilla

Grill węglowy

Grille na węgiel cieszą się największą popularnością. Przygotowywane na nich potrawy mają niepowtarzalny aromat i smak potraw. Grille węglowe mają różne kształty, ceny i wymiary. Ich dużą zaletą jest prostota obsługi. Wystarczy trochę węgla i podpałka. To idealne rozwiązanie dla osób, które grillują sporadycznie i w kameralnym gronie. Tego rodzaju grille są lekkie i mają niewielkie wymiary, można je zabrać nad jezioro, czy na wycieczkę. Zaletą jest także dość niska cena. Podstawowe modele kosztują tylko kilkadziesiąt złotych. Profesjonalne są droższe, ale wyposażone w różne udogodnienia. Ich ceny zaczynają się od 1 tys. zł.

Grill elektryczny

Ma tę zaletę, że upieczesz na nim mięso i warzywa bez ognia i dymu. Kolejnym plusem jest łatwość kontroli temperatury grillowania oraz to, że grillowanie jest zdrowsze. Unikamy niebezpiecznych związków, które mogłyby osadzić się na jedzeniu w wyniku reakcji tłuszczu z rozżarzonym węglem.

Grill gazowy

Wśród tego rodzaju sprzętów wyróżnia się dwa typy: zasilane gazem ziemnym lub gazem propan-butanem z butli. Użytkownicy cenią sobie prostotę obsługi, łatwość rozpalania i kontroli temperatury. Warto jednak przy wyborze grilla gazowego sprawdzić czy ma regulowaną siłę płomienia. Grille gazowe są wygodniejsze od węglowych, bo nie brudzą tak, jak węglowe.

Grill wahadłowy

Dla amatorów ognisk za miastem. Zawiesza się go na ruszcie nad ogniskiem. Wystarczy wbić sztycę w ziemię, umocować ruszt i umieścić na nim potrawy. Dzięki regulacji zawieszenia (wyżej lub niżej) można kontrolować temperaturę grillowania. Jeśli decydujesz się na grill przenośny wybierz nieco cięższy, ale za to stabilniejszy - byle podmuch wiatru na pewno go nie przewróci. Ważne, by był łatwy do rozłożenia nawet dla słabej kobiety. Dobrze, gdy ma regulowane nóżki, bo wtedy można wybrać najwygodniejszą wysokość. Bardzo praktyczny jest model z podwójnym rusztem i bocznymi półkami. Na górnym ruszcie można dopiekać mięso lub podgrzewać potrawy, a na bocznych półkach trzymać potrzebne przybory i przyprawy.

2. Niezbędne akcesoria

Sam grill, to za mało. Trzeba jeszcze zgromadzić niezbędne przybory. W przypadku grilla węglowego – węgiel drzewny (najlepiej z drzew liściastych. Bardzo przydatne są dziurkowane tacki z grubej aluminiowej folii, które zapobiegają spływaniu tłuszczu na ogień. To ważne, bo spalony tłuszcz wydziela szkodliwe związki (rakotwórcze nadtlenki lipidowe). Przyda się także miech do podsycania ognia i podpałka. Ta ostatnia jest bardzo wygodna, ale uwaga! Nie należy używać jej w trakcie pieczenia, aby podsycić przygasający żar - opary są bowiem bardzo niezdrowe. Pamiętajmy też, by nie dodawać do węgla papieru, kawałków desek, dykty. Wydzielają podczas spalania szkodliwe substancje, a poza tym mogą zmienić smak potraw. Prawdziwym fanom grillowania warto polecić żaroodporny fartuch, który chroni przed pryskającym tłuszczem i iskrami (można go kupić w sklepie z odzieżą ochronna). Do przygotowywania dań na każdym rodzaju grilla potrzebne są też szczypce do obracania produktów oraz opiekacze do mięsa i ryb.

3. Dobre miejsce do grillowania

Miejsce, w którym zamierzamy postawić grill powinno być zaciszne, osłonięte od wiatru. Osoby, które często grillują, a mają własny ogród mogą rozważyć wybudowanie stałego paleniska. Najprostsza konstrukcja wymaga kilkudziesięciu cegieł klinkierowych lub kamieni i zaprawy murarskiej. Warto ją postawić z dala od posesji sąsiadów, by wiatr nie niósł do nich dymu, bo nie każdy to lubi. No i jeszcze jedna ważna sprawa - zabezpieczenie przed komarami, meszkami, osami. Owady nie lubią zapachu czeremchy, krwawnika, mięty, bazylii, więc posadzenie tych roślin w grillowym kąciku może je odstraszyć. Na wszelki wypadek warto też mieć pod ręką preparaty łagodzące skutki ukąszeń.


Czytaj też:
Sprawdź, jakie meble ogrodowe będą pasować do twojego ogrodu
Planujesz założyć ogród? Sprawdź, jak go zaprojektować
 Najciekawsze akcesoria, które mogą przydać ci się w ogrodzie
Meble ogrodowe z palet


 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)