Najprostszy do zrobienia naturalny ukorzeniacz - wystarczy zebrać te gałązki i zalać wodą. Rośliny będą rosły jak na drożdżach

Domowy ukorzeniacz z wierzby fot. Najprostszy do zrobienia naturalny ukorzeniacz - wystarczy zebrać te gałązki i zalać wodą. Rośliny będą rosły jak na drożdżach/ Adobe Stock, matousekfoto
Ukorzeniacz z gałązek wierzby to naturalny i skuteczny sposób na wspomaganie procesu ukorzeniania się roślin. Dzięki zawartości kwasu salicylowego i hormonów roślinnych stymuluje wzrost korzeni oraz zwiększa odporność sadzonek na choroby. Można go łatwo przygotować w domowych warunkach, a jego działanie jest porównywalne do syntetycznych ukorzeniaczy dostępnych w sklepach.
Ewa Cwil / 13.03.2025 05:12
Domowy ukorzeniacz z wierzby fot. Najprostszy do zrobienia naturalny ukorzeniacz - wystarczy zebrać te gałązki i zalać wodą. Rośliny będą rosły jak na drożdżach/ Adobe Stock, matousekfoto

Wierzba potrafi odrosnąć nawet z gałązki wetkniętej w ziemię. Wyjątkową moc tych gałązek można wykorzystać do ukorzeniania innych roślin. Wystarczy przygotować z nich domowy ukorzeniacz do roślin. Sposób jest naprawdę prosty i skuteczny.

Jak zrobić ukorzeniacz z wierzby?

Naturalny domowy ukorzeniacz z wierzby to prosty i co najważniejsze — skuteczny sposób na stymulowanie innych roślin do wypuszczenia korzeni. Dzięki niemu ukorzenianie staje się łatwiejsze, a sadzonki są zdrowsze i silniejsze.

Aby przygotować naturalny ukorzeniacz, potrzebne będą świeże, młode gałązki wierzby. Najlepiej wybierać te jednoroczne, zielone i elastyczne, ponieważ zawierają najwięcej substancji wspomagających ukorzenianie się roślin.

Przepis na ukorzeniacz z wierzby

Zbierz młode gałązki wierzby o średnicy maksymalnie 0,5 cm. Pokrój gałązki na kawałki o długości około 5 cm. Możesz je równie dobrze rozdrobnić w blenderze, co przyspieszy uwalnianie z nich substancji aktywnych. Włóż gałązki do słoja i zalej gorącą wodą. Jeśli masz 0,5 kg gałązek, wlej 2,5 litra wody (proporcja 1:5).

Odstaw zalane gałązki na 24-48 godzin. Trzymaj go w tym czasie w temperaturze pokojowej.  
Po upływie tego czasu odcedź płyn przez gazę lub sitko. W ten sposób uzyskasz gotowy ukorzeniacz, który można przechować w lodówce przez tydzień.

Domowy ukorzeniacz do roślin
fot. Domowy ukorzeniacz do roślin/ Adobe Stock, Harry Wedzinga

Jak stosować ukorzeniacz z wierzby?

Ukorzeniacz z wierzby można stosować na 3 sposoby:

  • Namaczanie sadzonek – przed posadzeniem sadzonek do ziemi, warto je zanurzyć w roztworze na 2-12 godzin. Im bardziej zdrewniałe są pędy, tym dłużej powinny pozostawać w ukorzeniaczu. Roztwór z wierzby przyśpieszy wytwrarzanie korzeni.
  • Podlewanie roślin – można również używać wyciągu z wierzby do podlewania świeżo posadzonych roślin. Stosuj go co 3-4 dni przez pierwsze 2 tygodnie po zasadzeniu lub przesadzeniu roślin. W międzyczasie podlewaj sadzonki wodą. 
  • Zanurzanie końcówek sadzonek – jeśli ukorzeniasz rośliny w wodzie, dodać do niej niewielką ilość ukorzeniacza (50-100 lm na litr wody), aby przyspieszyć proces wytwarzania korzeni.

Dla jakich roślin sprawdzi się ukorzeniacz z wierzby?

Roztwór z gałązek wierzby można stosować do wielu gatunków roślin. Szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku:

  • krzewów i drzew ozdobnych (np. hortensje, róże, bukszpany, winorośle),
  • roślin doniczkowych (np. fiołki afrykańskie, monstery, draceny),
  • warzyw i ziół (np. bazylii, mięty, pomidorów).

Dlaczego warto stosować ukorzeniacz z wierzby?

Bo to naprawdę skuteczne rozwiązanie w dodatku prosto z natury. Nie zawiera syntetycznych substancji chemicznych i realnie zwiększa szanse na ukorzenienie.

Wyciąg działa też antyseptycznie – chroni sadzonki przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. No i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczą gałązki wierzby i woda. Prościej się już nie da.

Czytaj także:
Jak ukorzenić różę z łodygi?
Proste sposoby na rozmnażanie hortensji
Jak zrobić sadzonki i ukorzenić bukszpan?
 

Redakcja poleca

REKLAMA