POLECAMY

Rokitnik zdobi ogród nawet zimą. Nie lubi jednak życia w pojedynkę - by zakwitł i owocował, musisz posadzić egzemplarz żeński oraz męski!

Drobne owoce rokitnika są nie tylko ozdobą ogrodu, ale też skarbnicą witamin. Dowiedz się więcej na temat rokitnika!
Rokitnik zdobi ogród nawet zimą. Nie lubi jednak życia w pojedynkę - by zakwitł i owocował, musisz posadzić egzemplarz żeński oraz męski! fot. Fotolia

Rokitnik zwyczajny (zwany też pospolitym) to liściasty krzew, który znajdzie zastosowanie w każdym ogrodzie. Można sadzić go nawet na zanieczyszczonym gruncie, więc często w ten sposób zagospodarowuje się tereny o słabym podłożu. Rokitnik świetnie nadaje się również na żywopłoty. Jest odporny na suszę i mróz, dlatego zdecydowanie można zaliczyć go do mało wymagających roślin. Jego owoce nadają się na przetwory, a ich właściwości są bezcenne dla zdrowia.

Rokitnik: uprawa

Jak uprawiać rokitnik? Może rosnąć zarówno w miejscach bardzo nasłonecznionych, jak i półcienistych. Będzie się rozwijać nawet na piaszczystym lub zanieczyszczonym gruncie. Nie przepada za to za glebą zbyt wilgotną - nie sadź go więc w miejscu, gdzie grunt ulega obniżeniu i po większych opadach zbiera się woda.

Rokitnik pospolity nie poddaje się przymrozkom, zanieczyszczeniom czy suszy. Jest uważany za gatunek bardzo wytrzymały. Rośnie jednak niezwykle powoli - aby krzew osiągnął imponujące rozmiary, trzeba zaczekać dobre kilkadziesiąt lat. Rokitnik nie potrzebuje nawozów, rzadko atakują go szkodniki.

Uwaga! Niestety, niemożliwe jest posadzenie pojedynczego egzemplarza rokitnika. Żeby roślina kwitła i owocowała, konieczne jest sąsiedztwo okazu męskiego i żeńskiego. Należy je sadzić w odległości około 1,5-2 metrów, najlepiej na jesieni.

Kwiaty nie są największą ozdobą rokitnika zwyczajnego. Za bardziej dekoracyjne uważa się jego owoce, przybierające formę niewielkich kulek. Nie opadają one z krzewu nawet zimą, więc stanowią ciekawy akcent na tle wszechobecnej bieli.

Jak wykorzystać rokitnik w lecznictwie?

Rokitnik: zbiór owoców

Owoce rokitnika najlepiej zbierać podczas przymrozków - są wtedy stosunkowo twarde i nie pękają w dłoniach. Jeśli zdecydujesz się je zrywać w czasie cieplejszych dni, przygotuj się na spore utrudnienia. Owoce pękają nawet przy drobnym nacisku, a mocno trzymają się szypułek, więc zebranie ich bez uszkodzenia jest niemal nierealne.

Rokitnik: właściwości

Co zrobić z rokitnika? Surowe owoce są niezwykle gorzkie. Można jednak przygotowywać z nich soki, nalewki, a także konfitury. Przetwory z rokitnika zawierają w sobie mnóstwo witaminy C, A, B, E, K i P. Co ważne - duża ilość witaminy C nie ulega zniszczeniu nawet podczas obróbki termicznej.

Sok z rokitnika i inne przetwory z tego owocu są polecane osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność, a także tym cierpiącym na zgagę oraz wrzody żołądka. Pomoże również tym, którzy walczą z nadciśnieniem tętniczym oraz reumatyzmem. Rokitnik jest także bezcenny w profilaktyce tych schorzeń.

Czytaj więcej porad ogrodowych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)