Naturalne sposoby na szkodniki w twoim ogrodzie

W twoim ogrodzie jest jak w społeczeństwie, w którym zdarza się zachorować nawet odpornej na infekcje osobie. Tak też dzieje się wśród roślin. Mimo odpowiedniej gleby i prawidłowej pielęgnacji mogą zachorować.
/ 12.06.2013 13:10

W twoim ogrodzie jest jak w społeczeństwie, w którym zdarza się zachorować nawet odpornej na infekcje osobie. Tak też dzieje się wśród roślin. Mimo odpowiedniej gleby i prawidłowej pielęgnacji mogą zachorować. Gdy rośliny zostaną zaatakowane przez chorobę możesz wybrać jedną z wielu terapii leczniczych. Albo zastosujesz domowe sposoby albo tzw. twardą terapię leczniczą. Jeśli wybierzesz tę drugą musisz pamiętać o tym, że nie daje ona żadnych szans na przeżycie szkodnikom atakującym twoje rośliny ale przy okazji zagraża środowisku. Dlatego zanim sięgniesz po "super skuteczne" środki zwalczające grzyby i owady wykorzystaj naturalne metody.

Do ochrony roślin możesz stosować odwary, napary, gnojówkę lub zimny wyciąg wodny. Podpowiadamy ci jak je przygotować.

Naturalne sposoby na szkodniki w twoim ogrodzie

Odwar
Roślinę zalej zimną wodą. Pozostaw na jeden dzień. Po upływie tego czasu gotuj 15 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przecedź przez sito.

Napar
Rośliny (świeże lub suszone) zalej wrzątkiem. Odstaw na jedną godzinę. Następnie odcedź przez sito.

Gnojówka
Świeże rośliny potnij na mniejsze części. Wrzuć je do starego garnka i zalej zimną wodą. Rośliny pozostaw w garnku przez cztery tygodnie. Co jakiś czas (najlepiej co trzy dni) mieszaj gnojówkę. Po czterech tygodniach przecedź gnojówkę przez sito.

Zimny wyciąg wodny
Świeże rośliny zalej zimną wodą. Po upływie kilku godzin przecedź przez sito.

Jeśli chcesz ochronić swoją marchew przed połyśnicą marchwianką (szkodnik, który sprawia, że marchew jest gorzka) przygotuj gnojówkę z 50g łusek lub liści cebuli. Zanim ją zastosujesz rozcieńcz ją w stosunku 1:10 ( zmieszaj jedną część gnojówki z dziewięcioma częściami wody). Tak rozcieńczoną gnojówkę przelej do spryskiwacza lub pulweryzatora (urządzenie służące do rozpylania cieczy lub proszków).

Jeśli już najadłaś się ciasta z rabarbarem i masz dość kompotu z rabarbaru, resztę wykorzystaj do ochrony innych roślin. Z 200g świeżych liści i 1 litra wody przygotuj odwar. Odwarem pryskaj fasolę lub wiśnie gdy staną się domem mszycy. Możesz również przygotować napar, który wykorzystasz do ochrony czosnku przed wgryzką szczypiorką (owad, który atakuje cebulę, czosnek i por).

Jeśli twój ogród atakują polne myszy zastosuj gnojówkę z bzu czarnego. Do tego celu użyj 100g świeżych liści bzu i 1 litra wody. Do nor myszy wlewaj słabo rozcieńczoną gnojówkę.

Gdy mszyce zadomowiły się w twoich roślinach możesz potraktować je zimnym wyciągiem wodnym z pokrzywy. Do jego przygotowania użyj 100g świeżej pokrzywy i 1 litra wody. Rośliny z koloniami mszyc pryskaj gnojówką wiele razy.

Przygotowując obiad pozostaw kilka główek czosnku do ochrony roślin w twoim ogrodzie. Naparem z 50g świeżego czosnku opryskuj rośliny wrażliwe na mączniaki (grzyby pasożytnicze, które atakują pędy winogron). Dobry okres na ten oprysk to wiosna i lato.

Źródło: dr S. Mazur, prof. Kazimierz Wiech „Ochrona warzyw”, dr H. Legutowska „Preparaty roślinne”, H. Suter, C. Graber „Biologiczna ochrona roślin”,

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)