Grill gazowy fot. Adobe Stock

Czas na grillowanie! Poznaj bliżej grill gazowy - czy spełni twoje oczekiwania?

Grill to niezbędnik każdego działkowicza lub posiadacza domu z ogrodem. Nie wiesz, na jaki się zdecydować? Spieszymy z pomocą. Na pierwszy ogień wrzucamy grill gazowy!
Wioletta Górecka / 16.05.2019 12:55
Grill gazowy fot. Adobe Stock

Grillowanie to już niemal sport narodowy Polaków. Gdy tylko słońce zaczyna mocniej grzać, rozpoczynają się przygotowania do sezonu przyrządzania dań na ruszcie. W ten sposób szykuje się nie tylko pyszne mięsa i ryby, ale także warzywa, owoce i inne pyszności. Wiele jednak zależy od rodzaju urządzenia, na jakim przygotowujesz posiłki. Poznaj bliżej grill gazowy - to zupełnie inna technika przyrządzania potraw!

Jak działa grill gazowy?

Grillowanie kojarzy się z tradycyjnym grillem węglowym, charakterystycznym zapachem dymu i osobą doglądającą potraw. Sztuka grillowania w naszym kraju dynamicznie się rozwija, a wraz z tym rozwojem na rynku pojawiają się nowe rodzaje grilli.

Grill gazowy to urządzenie zasilane przeważnie butlą gazową (czasem bezpośrednio z sieci gazowej), posiadające (w zależności od modelu) jeden lub kilka palników, będących źródłem ognia. Między rusztem a palnikami znajduje się blacha, pełniąca rolę ociekacza na tłuszcz oraz izolacji od ognia. 

Istotną zaletą grilla gazowego jest możliwość regulowania temperatury pieczenia - tak, jak na domowej kuchence gazowej. Dzięki temu nie trzeba pilnować potraw aż tak bardzo, jak w przypadku tradycyjnego grilla węglowego. Wszystko jest pod kontrolą! 

Grill ogrodowy niejedno ma imię - poznaj różne rodzaje tych urządzeń!

Grill gazowy - najważniejsze zalety

Urządzenie zasilane gazem zamiast węgla jest wybierane coraz chętniej. Przemawia za tym kilka cech:

  • nie wydziela dymu ani silnego zapachu
  • nie brudzi (nie trzeba przecież używać węgla)
  • łatwa obsługa - po prostu włączasz palnik i czekasz, aż danie będzie gotowe
  • żywność nie ma kontaktu z ogniem 
  • nie ma potrzeby doglądania potraw co chwilę - można ustawić stałą temperaturę, jak podczas gotowania
  • potrawy są zdrowsze - nie wydzielają się opary powstałe wskutek kapania tłuszczu i soków na rozżarzony węgiel
  • tańsza eksploatacja - butla gazu kosztuje kilkadziesiąt złotych, a starcza na długo
  • ruszt można zwykle zdjąć i umyć w zmywarce.

Wydaje się więc, że nie pozostaje nic innego, jak tylko wymienić swój grill na model zasilany gazem! Grill gazowy nie jest jednak pozbawiony wad, a przynajmniej pewnych niedogodności/ograniczeń...

Niedogodności związane z grillowaniem na urządzeniu gazowym 

Pierwszym zgrzytem przy wyborze grilla gazowego może być cena. Taki sprzęt jest kilkukrotnie droższy od węglowego odpowiednika. Ceny zaczynają się od ok. 400 zł. Co jeszcze? 

  • pewne niebezpieczeństwo wynikające z używania butli z gazem - wystarczy nieszczelne podłączenie i nieszczęście gotowe
  • brak mobilności ze względu na gabaryty -trudno przestawić grill na inne miejsce, nie zabierzesz go także w plener (pozostaje jedynie wersja turystyczna)
  • nieco inny smak potraw - dla wielu osób istotą grillowania jest właśnie smak podszyty aromatem węgla i ognia
  • niektóre modele wymagają stałego podłączenia do sieci gazowej.

To, co zaliczy się jednak ostatecznie do wad lub zalet urządzenia gazowego, zależy od indywidualnych oczekiwań i upodobań, a także preferowanego przeznaczenia. Jeśli szukasz grilla, którego będziesz chciała na stałe używać tylko w ogródku, nie będzie przeszkadzać ci brak mobilności czy ewentualna konieczność podłączenia na stałe do sieci gazowej. 

Z pewnością jest to jednak bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej formy grillowania. 

Przeczytaj więcej na temat grillowania!
Chcesz zbudować własny grill ogrodowy? Zobacz, jak poradzili sobie z tym nasi forumowicze!
Jak szybko wyczyścić grill? Poznaj nasze sposoby!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)