POLECAMY

Roślina, która zastąpi cukier. Możesz ją mieć w ogrodzie lub na balkonie

Stewia jest około 300 razy słodsza od cukru, a niskokaloryczna. Jej liście można stosować do słodzenia napojów, dodawać do ciast, deserów, galaretek. Doskonała dla osób, które powinny ograniczyć stosowanie cukru w diecie. Możesz uprawiać ją w ogródku lub na balkonie. Sprawdź, jak to zrobić!
/ 3 tygodnie temu
Roślina, która zastąpi cukier. Możesz ją mieć w ogrodzie lub na balkonie fot. Adobe Stock

Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili ją w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy. W warunkach naturalnych jest długowiecznym ziołem osiągającym wysokość 120-150 cm. W Polsce nie przetrwa jednak zimy, dlatego uprawia się ją jako roślinę jednoroczną lub wieloletnią roślinę doniczkową, która lato spędza w ogrodzie, a na zimę wraca do pomieszczenia.

Wymagania stewii

Stewia preferuje glebę żyzną, przepuszczalną, wilgotną, o dużej zawartości składników odżywczych, raczej kwaśną (pH 4-5). Najlepiej czuje się w miejscach słonecznych, ale w półcieniu też sobie poradzi, choć będzie wolniej rosła i słabiej kwitła. Ma dość płytki system korzeniowy, więc trzeba ją regularnie podlewać. Gdy brakuje jej wody, szybko więdnie. Nie można jednak przelewać rośliny, bo nie toleruje nadmiaru wilgoci.

Roślina bywa do kupienia w sklepach ogrodniczych, szkółkach, na kiermaszach ogrodniczych. Jest dość wrażliwa zarówno na choroby, jak uszkodzenia, trzeba więc obchodzić się z nią bardzo ostrożnie. Ponieważ kupujemy stewię w pojemniku, można ją sadzić w ogrodzie przez cały sezon.
Przed zimą trzeba ją jednak ponownie wykopać, umieścić w doniczce i przenieść do widnego pomieszczenia, w którym panuje plusowa temperatura (ok. 10 st. C). Przez zimę dostarczamy roślinie tylko tyle wilgoci, by ziemia całkiem nie wyschła. Nie należy się martwić jej marnym wyglądem. Na wiosnę odżyje i znów zacznie bujnie rosnąć.

Jak rozmnożyć stewię?

Najłatwiej zrobić to poprzez sadzonki wierzchołkowe z dobrze rozrośniętej rośliny, która jeszcze nie zakwitła. Stewię można rozmnożyć też przez odkłady.

  •  Wybieramy dorodny pęd i odcinamy go ostrym nożem na wysokość ok. 5-7 cm.
  •  Umieszczamy  w naczyniu wypełnionym mieszanką piasku z torfem.
  •  Podłoże zraszamy, a doniczkę wstawiamy do domowej szklarenki lub nakrywamy przezroczystą foliową torebką, by stworzyć cieplarniane warunki.
  •  Roślinę ustawiamy w jasnym miejscu, ale nie narażonym na bezpośrednie nasłonecznienie. Regularnie ją podlewamy i wietrzymy.

Odkłady

  •  Należy wybrać mocny pęd, przygiąć go ku ziemi i obsypać żyzną ziemią.
  •  Po jakimś czasie wzdłuż pędu pojawią się korzenie i roślina zacznie wypuszczać listki. Wówczas wystarczy pociąć pęd na sadzonki i posadzić je w doniczkach.

Czytaj też:

• Stewia - naturalny słodzik
• 7 ważnych pytań o stewię





 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)