Wybieramy grill elektryczny

Miłośników grillowania jest wśród nas wielu. Kiedy tylko pogoda sprzyja, lubimy przesiadywać w gronie znajomych racząc się smakowitymi daniami prosto z grilla. A co jeśli pada deszcz? Nie trzeba czekać do wiosny, wystarczy nabyć grill elektryczny, czyli domową wersję tradycyjnego grilla węglowego. Można znaleźć modele w formie zamkniętej z pokrywą, otwartej lub składanej. Zależnie od potrzeb możemy dobrać najbardziej odpowiadający nam model. Aleksander Jaworski z NEO24.PL podpowiada, czym się kierować w wyborze odpowiedniego urządzenia.
/ 19.06.2013 07:38

Miłośników grillowania jest wśród nas wielu. Kiedy tylko pogoda sprzyja, lubimy przesiadywać w gronie znajomych racząc się smakowitymi daniami prosto z grilla.
A co jeśli pada deszcz? Nie trzeba czekać do wiosny, wystarczy nabyć grill elektryczny, czyli domową wersję tradycyjnego grilla węglowego. Można znaleźć modele w formie zamkniętej z pokrywą, otwartej lub składanej. Zależnie od potrzeb możemy dobrać najbardziej odpowiadający nam model. Aleksander Jaworski z NEO24.PL podpowiada, czym się kierować w wyborze odpowiedniego urządzenia.

Wybieramy grill elektryczny

Fot. depositphotos

Dla kogo grill elektryczny ?
Grill elektryczny to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią smak pieczonych dań
i chciałyby się nim cieszyć w każdych warunkach. Nie wszyscy mają dostęp do ogrodu lub działki, gdzie jest miejsce na wystawienie tradycyjnego grilla. W warunkach domowych również możemy cieszyć się grillowanymi daniami. Co więcej, dobry grill elektryczny pozwoli nam przygotować pyszne dania bez względu na pogodę - kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę. Niewielkie i poręczne grille elektryczne pozwalają na grillowanie w domowym zaciszu, a także na balkonie. Wystarczy, że w miejscu grillowania będzie dostęp do energii elektrycznej.

Kupujemy grill elektryczny – na co zwrócić uwagę?
Zakup grilla elektrycznego powinniśmy dokładnie przemyśleć, aby wybrać dokładnie taki model, który spełni nasze oczekiwania. Nie wystarczy, że będziemy znać wiodących producentów. Sama marka i design to nie wszystko. Liczą się przede wszystkim parametry
i wygoda użytkowania.

Na co zwrócić uwagę, kiedy już wybierzemy się do sklepu?

  • Rodzaj grilla – wyróżniamy grille otwarte, z pokrywką oraz składane:
  • Modele otwarte – czyli modele bez pokrywy. Można na nich przygotować jednocześnie kilka różnych potraw. Mają zazwyczaj kilka możliwych powierzchni: tradycyjny ruszt, płytę płaską, karbowaną, mieszaną, wymienną lub nawet dwustronną. Odpowiednie, gdy bardziej zależy Ci na smaku grillowanej potrawy niż na jej równomiernym przypieczeniu z każdej strony.
  • Modele z pokrywką – inaczej modele zamykane, które przypominają swoim wyglądem opiekacze. Wszystkie potrawy z takiego urządzenia są równomiernie przypieczone z obu stron. Dużą zaletą tych urządzeń jest możliwość rozkładania obu płyt, przez co otrzymujemy powierzchnię grilla otwartego. Dzięki temu zyskujemy więcej miejsca, co jest istotne np. gdy przygotowujemy jedzenie dla większej liczby osób.
  • Częstotliwość grillowania - jak często będziemy korzystać z urządzenia. Jeśli zamierzamy często korzystać z grilla, to powinniśmy wybrać model, który będzie łatwo przygotować do pracy i łatwy w czyszczeniu.
  • Moc grilla - związana z wydajnością urządzenia. Im większa moc, tym szybciej nasze ulubione potrawy będą gotowe. Średnia moc grilla elektrycznego to ok. 2000 W.
  • Regulacja temperatury - nowoczesny grill elektryczny zadba o to, by każda potrawa była idealnie przygotowana. Specjalny regulator dopasowuje temperaturę do rodzaju grillowanej potrawy. Wystarczy włączyć odpowiedni przycisk, aby automatycznie została ustawiona odpowiednia dla naszego dania temperatura. Dzięki temu za każdym razem rezultat grillowania będzie doskonały.
  • Tacka ociekowa – grillowanie ma to do siebie, że pozbawia potrawy tłuszczu, dzięki czemu są one zdrowsze. Szukajmy urządzenia, które posiada specjalną wyjmowaną tackę ociekową, odprowadzającą nadmiar tłuszczu. Tacka powinna mieć możliwość mycia w zmywarce.
  • Regulacja wysokości górnej pokrywy/rusztu – warto szukać urządzenia, które posiada możliwość regulowania wysokości górnej pokrywy lub rusztu. Ułatwia to przygotowanie większych porcji jedzenia, a także dłuższe opiekanie w niższej temperaturze potraw, które tego wymagają.
  • Utrzymanie grilla w czystości – dobry grill powinien być wykonany z wysokiej jakości tworzywa, które łatwo utrzymać w czystości. Pozwala to zaoszczędzić czas i szybko posprzątać po grillowej uczcie
  • Estetyka – dla wielu osób wygląd urządzenia jest równie ważny jak jego parametry i wygoda użytkowania.

Zanim podejmiesz decyzję o zakupie grilla elektrycznego, zastanów się, gdzie najczęściej będziesz go używać. Jeśli jego przeznaczeniem będzie blat kuchenny to rozważ wybór modelu, który możesz ustawić również w pionie oraz który posiada specjalny uchwyt na przewód. Pozwoli Ci to zaoszczędzić dodatkowe miejsce w szafce kuchennej. Jeżeli planujesz korzystać z grilla głównie na świeżym powietrzu, to wybierz raczej urządzenie wyposażone w stabilne nogi oraz specjalną osłonę przed wiatrem – radzi Aleksander Jaworski.

Koszty

W zależności od zasobności portfela można nabyć grill już za niewiele ponad 100 zł, ale w sprzedaży są też modele za kilkaset złotych. Jeśli z grilla zamierzamy często korzystać, to warto zaopatrzyć się w droższy model, który da większą gwarancję na dłuższe użytkowanie urządzenia.

Źródło: materiały prasowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/26.10.2016 12:44
My z mezem i znajomymi kochamy grillowac latem, a ze w tym roku mamy maly niedosyt to teraz kupilismy grill elektryczny od morphy richards. Juz swoj debiut na malej imprezie zaliczyl i mieso z niego zrobilo furore :D