Pachnąca kula goździkowa

Pachnąca kula goździkowa

Aromatyczne kule z goździków są łatwe do wykonania, a jednocześnie bardzo dekoracyjne. Urzeka przed wszystkim ich korzenny aromat oraz efektowna forma. Te pomarańczowe „jeżyki” z goździkowymi kolcami mogą stanowić oryginalną ozdobę w każdym domu lub biurze.
/ 29.05.2019 08:37
Pachnąca kula goździkowa

Goździkowe kule najczęściej wykonuje się z pomarańczy, ale równie dobrze można zastosować cytryny, mandarynki, gruszki czy jabłka. Po ich wykonaniu i wysuszeniu, pięknie wyglądają ułożone w piramidkę na większym talerzu lub zwykłej tacy. Zapachowe ozdoby tego typu, o wyraźnym cytrusowo-goździkowym zapachu sprawiają, że idealnie nadają się one na prezent dla bliskich, zwłaszcza w okolicach świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Wybór właściwych owoców

Dla sporządzania kuli ważny jest dobór odpowiedniego owocu do obróbki, bowiem bywają owoce zbyt twarde, aby powtykać w nie goździki lub zbyt miękkie, na których goździki nie będą się trzymać. Odpadają owoce trochę podeschnięte (schnąć mają dopiero po wykonaniu kuli) lub takie, które długo leżą, a im są twardsze i mniej dojrzałe, tym lepiej (szczególnie w przypadku jabłek i gruszek). Przy przygotowywaniu tej ozdoby z użyciem cytryn lub szczególnie dużych pomarańczy, mogą pojawić się trudności, gdyż skórka tych cytrusowych owoców może okazać się zbyt gruba. Do robienia wonnych kul świetnie nadają się mandarynki, które z racji swoich niewielkich rozmiarów, dość szybko możemy nabić goździkami.

Jak przygotować kulę

Oprócz kilku owoców do wykonania kul potrzebne będą jeszcze jedynie suszone goździki. I teraz możemy przystąpić do pracy. Dzielimy więc owoce na ćwiartki poprzez wbijanie w nie goździków. Nabijamy goździki zostawiając niewielkie przerwy pomiędzy nimi, najlepiej pół centymetra, gdyż owoce po wysuszeniu na pewno się skurczą, a wtedy goździki niejako automatycznie ułożą się ściślej. Kule można suszyć w dowolnym miejscu np. na parapecie nad kaloryferem lub obok na rozłożonej gazecie, przykryte drugą gazetą. Codziennie winniśmy poruszać owocami, aby suszyły się jednakowo. Po upływie około tygodnia lub dwóch taka wonna kula jest już gotowa.

Ozdobę należy wykonać dość szybko lub w przeciągu najwyżej kilku godzin, ponieważ owoce po ich przekłuciu zaczynają mięknąć, co skutecznie uniemożliwi pracę i zepsuje cały efekt.

Dawniej aromatyczne kule umieszczane były szafach, kufrach, komodach i tym podobnych sprzętach użytku domowego, aby ich aromat odganiał mole oraz inne małe szkodniki, a także neutralizował przykre zapachy (stęchlizny, pleśni) pojawiające się we wnętrzach mebli. Współcześnie kule nadal mogą odstraszać mole i inne nieproszone stworzenia, ale znacznie częściej pełnią już tylko rolę dekoracyjną, w której sprawdzają się doskonale.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)