Jak zagospodarować lodówkę?

Czy zdarza ci się pominąć jakiś ważny produkt w lodówce, który znów schował się zakamarku? Masz wrażenie, że nic w niej nie ma, chociaż niedawno robiłaś zakupy? Do tego wszystko szybko się psuje? Czas zmienić system układania produktów na półkach, to odczuwalnie ułatwi nam przygotowanie posiłków i zadba o odpowiednia higienę w lodówce.
/ 22.05.2013 13:49

Czy zdarza ci się pominąć jakiś ważny produkt w lodówce, który znów schował się zakamarku? Masz wrażenie, że nic w niej nie ma, chociaż niedawno robiłaś zakupy? Do tego wszystko szybko się psuje? Czas zmienić system układania produktów na półkach, to odczuwalnie ułatwi nam przygotowanie posiłków i zadba o odpowiednia higienę w lodówce.

Jak zagospodarować lodówkę?

Fot. urumix.com

Odpowiednie ulokowanie poszczególnych produktów w lodówce może okazać się nieocenionym wybawieniem, szczególnie dla wszystkich zabieganych i ceniących sobie wygodę, zdrową kuchnię i higieniczne przechowywanie.

To warto wiedzieć! Jak długo żywność nadaje się do jedzenia?

Sposób na czystą lodówkę: Szybkie triki na porządek w kuchni

Oto kilka cennych rad dla idealnego porządku w lodówce:

Półka górna

  • To idealne miejsce na takie produkty jak dżemy oraz inne przetwory. Dobrze jest również ulokować tam nabiał: kefiry, jogurty czy mleko.
  • Paradoksalnie, na niższych półkach, gdzie zwykle jest nieco zimniej, produkty mleczarskie zepsują się szybciej. Te „zdrowe” bakterie odpowiadające za zakwaszanie, rozwijają się w wyższej temperaturze.

Półka środkowa

  • Trzymamy tutaj wszystkie produkty o krótkiej dacie ważności tj. twarożki, serki czy wędliny. Dla higieny warto zadbać również o odpowiednie opakowanie produktów:
  • Nabiał nie przechodził zapachem wędliny (wędlinę najbezpieczniej zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do plastikowej torebki). Serek wyciągamy z otwartego opakowania i przenosimy go do plastikowego, zamykanego pojemnika.
  • Podobnie robimy również z otwartymi, konserwowymi warzywami. Nie trzymajmy ich w otwartej konserwie, ponieważ szybko zmętnieją i się zepsują.
  • Środkowa półka to również miejsce na gotowe zupy czy inne obiadowe potrawy, pamiętając, aby zawsze były dokładnie przykryte.
  • Uwaga - parówki czy tatar zaliczamy do produktów do natychmiastowego spożycia. Nie mogą one leżakować kilka dni (szczególnie w folii).

Dolne szuflady

  • Tu temperatura zwykle waha się między 8-10 stopni C . Ze względu na największą wilgotność, to najlepsze miejsce do przechowywania świeżych warzyw i owoców. Owoce sezonowe tj. truskawki, maliny, jagody można trzymać maksymalnie 2 dni (nie myjemy ich - dłużej zachowają świeżość)
  • Sałatę, szczypiorek czy rzodkiewkę można przechowywać nawet kilka dni. Potrzebują one jednak powietrza, więc nie pakujmy ich w foliowe opakowania.
  • Poza wspomnianymi warzywami, w dolnych szufladach polecamy trzymać również twarde sery w zamykanych pojemnikach.

Boczne półki

  • Idealne miejsce do trzymania wszelkich olejów. Najdłużej wytrzymają te w szklanych, ciemnych butelkach (kolor szkła ochroni olej przed dostępem światła).
  • Tu warto trzymać również soki w kartonach oraz słoiki z sosami.
  • W górnej części warto wygospodarować miejsce na jajka, których świeżość jest pewna przez okres 2 tygodni (nie myjemy ich przed włożeniem do lodówki).

Trzymanie produktów spożywczych w tym samym miejscu, skutecznie ułatwi nam utrzymanie higieny i szybkość w wyszukiwaniu produktów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.08.2013 22:51
fajny temat :) akurat wymieniamy sprzęt agd więc na czasie ;) sprzęt jest obecnie bardzo drogi więc wzięliśmy kredyt gotówkowy w getinie, ale za to będzie służył latami.