Dobrej jakości garnki to inwestycja na lata, która ma za zadanie ułatwiać i uprzyjemniać nam codzienne posiłki. Tylko jak je wybrać wśród ogromnego asortymentu sklepów? Oto kilka podpowiedzi!
Fot. depositphotos
Większość z nas przy zakupie wyposażenia kuchennego kieruje się jego wyglądem, a jednak to nie on powinien być decydującym czynnikiem wpływającym na nasz wybór. Jest to szczególnie ważne przy zakupie garnków, które będą służyć nam przez wiele lat. Dokonując wyboru warto rozglądać się za modelami z nieco "wyższej półki", ponieważ w tym przypadku, cena najczęsciej idzie za jakością. Najtańsze modele zwykle okazują się najmniej trwałe, niepraktyczne i co najważniejsze nieekonomiczne, dlatego warto zainwestować w dobrej jakości sprzety.
Ze względu na wielkość dzielimy je na:
- Małe rondle – idealne do gotowania mleka, jajek, parówek. Doskonałe na mały głód lub szybkie odgrzanie jednej porcji.
- Standardowe garnki ok.2-5l – to tzw. obiadowy niezbędnik. Przygotujemy w nich wszelkie zupy czy inne potrawy obiadowe. Są uniwersalne i wygodne. Fot. Quality One
- Brytfanny - w niektorych możemy zarówno gotować jak i piec.
- Kociołki - kilku litrowe garnki, w których bez trudu przygotujemy przetwory czy bigos.
Ze względu na materiał:
- Stalowe - warto wybierać stal szlachetną i nierdzewną, będzie ona oznaczona symbolem „18/10”. Warto wspomnieć, że jest ona odporna na korozję, jest niezwykle wytrzymała i higieniczna.
- Z powłoka ceramiczną - nie wchodzi w reakcje z gotowanymi potrawami, dzięki czemu nie zmienia się ich skład chemiczny, a wnętrze garnka nie zmienia barwy nawet po dłuższym użytkowaniu. Można myć w zmywarce.
- Żeliwne - prawie niezniszczalne, odporne na zarysowania i ewenualne uszkodzenia. Są wytwarzane bez dodawania substancji chemicznych oraz toksycznych, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe. Równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je zatrzymują.
- Miedziane - tlenek miedzi wpływa na kolor potrawy, szczególnie podkreśla wszystkie zielone warzywa. Niestety w przypadku innych kolorów warzyw np. czerwonych lub pomarańczowych zmodyfikuje kolor na brunatny.
- Aluminiowe - tanie, uniwersalne i popularne kilkanaście lat wstecz. Warto ich jednak unikać, ponieważ podczas obróbki cieplnej dochodzi w nim do utlenienia witaminy C, w wyniku czego potrawy tracą swoje wartości odżywcze.
- Emaliowane - to garnki wykonane ze stali węglowej pokrytej emalią. Mają niewygórowaną cenę. Niestety są podatne na zadrapania i uderzenia.
To warto wiedzieć! Naczynia z powłoką ceramiczną - przewodnik
Warto skompletować przynajmniej 6-7 różnych garnków. Dzięki temu, każda potrawa będzie przygotowana zgodnie z zaleceniami. Zdrowo i ekonomicznie.
Na co zwrócić uwagę kupując garnki?
Oczywiście, bardzo ważna będzie ich estetyka oraz użyteczność. Oprócz jego wyglądu warto zwrócić uwage jeszcze na kilka innych, bardzo istotnych czynników. Wraz z rozwojem technologii garnki zaczynają spęłniać kilka przydatnych w kuchni funkcji. Możemy w nich nie tylko gotować, ale również dusić, piec, mrozić i przechowywać żywność zwiększająć ich świeżość.
Perfekcyjne garnki powinny :
- Być solidne, trwałe oraz odporne na trudne kuchenne warunki.
- Dobrze jeśli można smażyć w nich bez tłuszczu (np. dzięki powłoce teflonowej) i nic się nie przypala
- Szybko się nagrzewać i wolno stygnąć
- Być na tyle estetyczne, że można je nawet podać na stół
- Być rozkładane - mają np. odczepiana rączkę, dzięki czemu można je np. piec w piekarniku lub przechowywać w lodówce.
- Mieć obowiązkowo zestaw pokrywek
- Być wykonane z wytrzymałej na wysokie temperatury i uszkodzenia stali nierdzewnej.
- Łatwo się czyścić, szczególnie z silnych zabrudzeń, nalotów i nie rysować.
Garnki a kuchenka indukcyjna
Garnki do kuchenki indukcyjnej są przede wszystkim wyjątkowo ekonomiczne - zużywają dużo mniej energii niż tradycyjna kuchnia. Dodatkowo stosując technologię indukcyjną nie musimy obawiać się poparzenia, ponieważ ciepło emitowane jest wewnątrz garnka, a nie na zewnątrz, a płyta wciąż pozostaje chłodna. Dzięki czemu łatwiej jest ją również utrzymać w czystości. Garnki na indukcję to z pewnością szybsze i energooszczędne gotowanie.
Niestety, trzeba sie liczyć z nieco większą inwestycją niż przy standardowych kuchenkach. Zestaw garnków indukcyjnych może kosztować nawet od 1 do kilku tysięcy złotych.
Fot. okazje.info.pl