Błędy w projektowaniu kuchni - jak ich uniknąć

Jak dobrze zaprojektować kuchnię i wyeliminować przy tym najczęściej popełniane błędy? Zanim zabierzesz się za remont kuchni lub aranżację nowej, poznaj najczęściej popełniane błędy.
/ 10.10.2014 09:35

Jak dobrze zaprojektować kuchnię i wyeliminować przy tym najczęściej popełniane błędy? Zanim zabierzesz się za remont kuchni lub aranżację nowej, poznaj koniecznie najczęstsze błędy w projektowaniu kuchni.

Przeczytaj: Kuchnia ze skośnym narożnikiem

Błędy w projektowani kuchni – jak ich unikać?

fot. Fotolia

Najważniejszą rzeczą przed przystąpieniem do projektowania kuchni jest drobiazgowe określenie i zaplanowanie budżetu remontowego oraz decyzja czy sami będziemy projektować kuchnię, czy może powierzymy to profesjonaliście (dodatkowy punkt budżetu).

Przejrzyj lub zapytaj: Porady projektanta wnętrz

Nie można również zapomnieć o zasadach kuchennej ergonomii, czyli takim zaplanowaniu przestrzeni kuchennej, które pozwoli nam z łatwością, wygodą i przyjemnością wykonywać codzienne czynności kuchenne.

Funkcjonalność jest istotna, ale nie można zapominać o estetyce, która powinna być dostosowana do naszej osobowości i stylu życia. Oczywiste sprawy typu odpowiednia wysokość i szerokość blatów, dobrze dobrana odległość między sprzętami kuchennymi nie wszystkim wydaje się zawsze taka oczywista, co skutkuje po prostu tym, że kuchnia jest niewygodna i nie można się w niej swobodnie poruszać. Nie można zapominać również o odpowiednim oświeltleniu oraz kolorach zabudowy i ścian.

O czym jeszcze pamiętać przy projektowaniu kuchni?

 

Podział strefowy kuchni - 5 podstawowych stref

Każda przestrzeń kuchenna powinna zawierać 5 podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Strefy powinny następować po sobie. W wypadku osoby praworęcznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W przypadku osoby leworęcznej w przeciwnym. Ponadto istotne są odległości i tak zwany trójkąt roboczy, czyli lodówka, zlew i kuchenka.

– By kuchnia była w pełni funkcjonalna odległości pomiędzy urządzeniami w tak zwanym trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać: od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 120 – 210 cm, natomiast od lodówki do kuchenki 120 – 270 cm – informuje Marcin Piekarczyk ze sklepu OleOle! ze sprzętem RTV i AGD.

Zbyt małe odległości między kuchenką a zlewozmywakiem, a także między zlewozmywakiem a lodówką są bardzo niewygodne. Z drugiej strony problemem mogą być za duże odległości.

Pokonywanie kilometrów pomiędzy lodówką, piekarnikiem, a zlewozmywakiem może być męczące. Skutecznym rozwiązaniem w przypadku dużych przestrzeni stanowi kuchenna wyspa. Z obu stron wokół zlewu powinny być zaprojektowane blaty robocze, które posłużą do odkładania produktów lub gotowych potraw.

 

Wysokość blatów kuchennych i ich powierzchnia

Bardzo ważna jest również wysokość blatów, ich odpowiednia powierzchnia oraz rozmieszczenie sprzętów na odpowiedniej wysokości.

– W zasadzie wysokość mebli kuchennych powinna być dostosowana do naszego wzrostu – informuje Katarzyna Drabik z firmy Komandor. Eksperci twierdzą, że wysokość blatu powinna wynieść od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia, z tolerancją do kilku centymetrów, kiedy to z kuchni korzysta kilka osób. Najwygodniejszym układem zabudowy kuchennej jest taka, która przyjmuje kształt litery U, L lub G.

– Zdecydowanie odradzamy układ zabudowy jednorzędowej, gdyż przeważnie wtedy pokonujemy największe odległości i nie stosujemy się do zasady kuchennego trójkąta, który przede wszystkim poprawia funkcjonalność przestrzeni. Choć w niektórych przypadkach zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy sprzętami również sporo ułatwia – informuje Monika Szczęsny, projektantka wnętrz z firmy Komandor.

 

Rozplanowanie szafek, szuflad i oświetlenia

Ważne jest również „planowanie poziome”. W szafkach na wyższej wysokości warto poustawiać te rzeczy, które są rzadziej używane. To samo dotyczy najniższych partii. Odpowiednie ustawienie sprzętów oszczędzi nam niepotrzebnego schylania i poszukiwania przedmiotów, które są nam potrzebne w danym momencie. Warto również zastanowić się, czy w dolnych partiach zabudowy nie zdecydować się na większą ilość funkcjonalnych i pojemnych szuflad (ze ścianką tylną oraz boczną zabudową, zabezpieczającą naczynia przez potłuczeniem), które w niektórych przypadkach pozwolą lepiej zorganizować przestrzeń.

Szafki znajdujące się w narożach, ze względu na problematyczne ułożenie powinny mieć dobrze wybrany system zabudowy wewnętrznej, dzięki któremu łatwo jest wyjąć znajdujące się w szafce lub szufladzie przedmioty. W zagospodarowaniu wąskich przestrzeni w zabudowie pomogą nam niewielkiej szerokości szafeczki, w których przykładowo zamontować można kosze. Dzięki temu w szafce ukryjemy butelki, czy słoiki.

W kuchni bardzo istotne jest dobre oświetlenie. To główne nie powinno być zbyt intensywne. Raczej ciepłe. Powierzchnie robocze warto doświetlić dodatkowym źródłem. Warto skorzystać z różnego rodzaju świetlówek, lub oświetlanie typu LED, które doskonale sprawdzi się zainstalowane bezpośrednio nad blatami.

 

Pomoc projektanta wnętrz - w jakiej cenie?

Gotowy projekt kuchni, w dużych firmach polskich mebli kuchennych to koszt ok. 500 zł, który jest wliczony na poczet ceny mebli, na które się zdecydujemy. Koszt obejmuje projekt, wizualizację oraz pomiar. Nie wszystkie firmy jednak oferują możliwość skorzystania z projektu, bez zakupu mebli kuchennych. Warto o to jednak zapytać.

Jeśli nie chcemy korzystać z pomocy specjalisty, możemy sięgnąć po gotowe rozwiązania. W internecie, często na stronach producentów mebli możemy znaleźć programy do wizualizacji, które pomogą w aranżacji nowej przestrzeni. Jeśli mamy zmysł techniczny i wyobraźnię przestrzenną oraz czas, warto pogłówkować samemu, wypytując wcześniej w salonach z meblami o najnowsze rozwiązania czy dostępne rozmiary szafek kuchennych. Wówczas wykonanie własnego projektu kuchni można zlecić zaufanemu stolarzowi. Wyjdzie na pewno taniej.

Na podstawie materiałów prasowych OleOle!/ Komandor