POLECAMY

Płyta indukcyjna to nowoczesna następczyni kuchenki. Sprawdź jakie ma wady i zalety i zdecyduj czy chcesz ją mieć

Niektórzy uważają, że jest lepsza od kuchenki gazowej i elektrycznej. Czy mają rację?
/ 3 miesiące temu
Płyta indukcyjna to nowoczesna następczyni kuchenki. Sprawdź jakie ma wady i zalety i zdecyduj czy chcesz ją mieć fot. Adobe Stock

Określenie płyta indukcyjna bardziej kojarzy się z instytutem fizyki niż z przytulną kuchnią, w której gotowało się przecież od wieków na... kuchence na drewno, węgiel, gaz czy prąd. Kuchenka miała fajerki, lub palniki, a płyta indukcyjna jest po prostu cienką szklaną płytą wmontowaną w blat. Czarną lub białą. Ale to nie znaczy, że nie pasuje do ciepłej, przytulnej kuchni. Pasuje do kuchni w każdym stylu. Można powiedzieć, że jest nową formą poczciwej kuchenki. Inna sprawa czy jest lepsza. Wszystko zależy od sytuacji i od tego, czego oczekujesz od urządzenia do gotowania.

Czujniki i pola grzejne

Płyty indukcyjne są wykonane ze szkła ceramicznego. Są idealnie gładkie i odporne na zarysowanie, wizualnie wręcz identyczne jak płyty ceramiczne elektryczne bez indukcji. Na płycie znajdują się zaznaczone pola grzejne i dotykowe sterowniki, zwane sensorowymi. Gdy ma ona standardowe wymiary, wtedy najczęściej znajdują się 2 pola grzejne mniejsze i dwa większe lub 2 mniejsze i jedno duże, pasujące do długiej brytfanny. W mniejszych kuchenkach pól grzejnych jest odpowiednio mniej. Na ogół każde z nich ma oddzielne sterowanie. Często czujniki umożliwiają automatyczne włączenie urządzenia po ustawieniu na nim naczynia, a uniemożliwiają  przypadkowe włączenie. Są też takie czujniki, które gwarantują automatyczne dostosowanie wielkości pola grzewczego do rozmiarów garnka.

Jak działa płyta indukcyjna

Gdy kuchenka indukcyjna zostanie włączona, wtedy między polem grzewczym i garnkiem wytwarza się pole magnetyczne. Do naczynia błyskawicznie zaczynają przenikać prądy indukcyjne. Dno garnka rozgrzewa się, a płyta pozostaje chłodna. Dopiero w trakcie gotowania częściowo odbiera ciepło, ale nigdy nie parzy. Taki sposób grzania sprawia, że straty ciepła oddawanego do otoczenia maleją do minimum i potrawy gotują się znacznie szybciej. Szacuje się, że czas gotowania skraca się do 30 proc. Dzięki temu zużywamy o ok. 25 proc. energii mniej niż gotując na kuchence elektrycznej zwyklej lub ceramicznej. Większość modeli płyt indukcyjnych ma co najmniej jedno pole grzejne z funkcją "booster", czyli przyspieszającą grzanie nawet o 50 proc. I właśnie taki model warto kupić, bo jest najbardziej ekonomiczny w użytkowaniu.

Lepsze smażenie

Cechą charakterystyczną pola grzewczego płyty indukcyjnej jest to, że utrzymuje jednakową temperaturę na całej powierzchni. Efekty gotowania, a szczególnie smażenia są zatem nieporównywalne z tradycyjnymi płytami elektrycznymi i gazowymi. Potrawy są idealnie przyrumienione w każdym punkcie, co szczególnie widać na naleśnikach, omletach, ale i na kotletach.

Wymaga specjalnych garnków

Do gotowania na płycie indukcyjnej nadają się garnki z dnem z materiału łatwo magnesującego się. Dobrze sprawdzają się:

  • naczynia emaliowane;
  • stalowe, ale tylko te, które mają ferromagnetyczne dno. Na szczęście obecnie właśnie takie są głównie produkowane;
  • garnki żeliwne, ale mogą  porysować szklaną płytę.

Te garnki się nie nadają

Niestety, na płycie indukcyjnej nie można przyrządzać ani nawet podgrzać potrawy w naczyniach:

  • kamionkowych;
  • szklanych;
  • z miedzianym dnem;
  • w garnkach z aluminium.

Kupując nowe garnki, warto sprawdzić, czy mają specjalne oznaczenie, informujące o przystosowaniu do płyt indukcyjnych. Jeśli go nie znajdziemy, pozostaje przyłożyć dla pewności do dna magnes - powinien przylgnąć.

 Ceny

Ostatnio te nowoczesne kuchenki staniały i różnica w cenie między nimi, a kuchenkami gazowymi czy elektrycznymi nie jest już bardzo drastyczna. Oczywiście są modele drogie (ok. 3000 zł), ale można kupić płytkę indukcyjną o wymiarach 60 x 60 cm za 1000 zł. Małe, z dwoma polami grzejnymi kosztują 250 – 350 zł. Kuchenki wolnostojące z płytą indukcyjną i piekarnikiem elektrycznym w wersji ekonomicznej kosztują ok. 1500 zł.

Wady płyty indukcyjnej

  • Nie ugotujesz na niej, gdy dojdzie do awarii prądu. Gdy w twojej okolicy zdarzają się dosyć częste przerwy w dostawie prądu, raczej jej nie kupuj.
  • Chociaż jest tańsza w eksploatacji od zwykłej kuchenki gazowej i elektrycznej płyty ceramicznej, to gotowanie na niej kosztuje drożej niż na gazie.
  • Wprawdzie najtańsze modele płyt indukcyjnych staniały, ale nadal są one droższe od najtańszych płyt gazowych i elektrycznych.
  • Zakup modelu płyty indukcyjnej wymaga dużej rozwagi. Trzeba dokładnie dostosować urządzenie do instalacji elektrycznej w mieszkaniu i w budynku. Do starych bloków ze starą instalacją elektryczną na ogół nie nadają się płyty indukcyjne 3- fazowe. Trzeba wybrać model 1- fazowy. Może się jednak zdarzyć tak, ze nie będzie można używać wszystkich czterech pól grzewczych jednocześnie, zwłaszcza przy ustawieniu ich na maksymalną moc. Wszystko zależy od grubości przewodów elektrycznych.
  • Prawdopodobnie nie wszystkie garnki, które masz będzie można na niej wykorzystać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)