Co powinnaś wiedzieć o piekarniku do zabudowy zanim go kupisz

Piekarnik do zabudowy sprawdzi się w nowoczesnej kuchni bardziej niż model wolnostojący. Ważne, aby dopasować go do swoich potrzeb, bo za funkcje i programy, które nie będą potrzebne nie warto przepłacać.
Barbara Lasota / 25.02.2019 10:57
Piekarnik do zabudowy fot. Adobe Stock

Piekarnik do zabudowy często oferują studia mebli kuchennych razem z całą kuchenną zabudową. Wtedy można liczyć na pomoc projektanta kuchni, w doborze modelu urządzeń agd. Projektant pomoże także znaleźć najlepsze miejsce dla piekarnika, niekoniecznie pod płytą grzewczą. Ale można także kupić piekarnik w sklepie internetowym lub stacjonarnym. Poniższe informacje na pewno ułatwią Ci wybór. Szczególną uwagę zwracaj na wymiary i funkcje. Nie wszystkie funkcje nowoczesnych piekarników są potrzebne w przeciętnym domu.

Piekarnik do zabudowy – wielkość

Na stronach internetowych sklepów agd, pod opisem piekarnika, najczęściej podawana jest jego pojemność w litrach, np: 50 l, 60 l, 65 l, 71 l. To daje pogląd, jak duży jest piekarnik. Ale najlepiej  sięgnąć do bardziej szczegółowych informacji, by mieć pewność w jakiej szafce zmieści się urządzenie. Standardowe piekarniki mają wymiary: 59,5 x 59,5 x 55 – 58 cm (szerokość x wysokość x głębokość) i mieszczą się w szafce tzw. sześćdziesiątce.
Ale też mniejsze i większe. Małe piekarniki mają wysokość 46 cm, a pozostałe wymiary takie same). Z kolei duże mają szerokość 90 cm lub nawet 120 cm, a wysokość i głębokość standardowego piekarnika. 

Elektryczny czy gazowy?

Gazowy piekarnik do zabudowy powoli odchodzi do lamusa. Jest jeszcze na rynku trochę modeli, ale zdecydowanie więcej jest elektrycznych. Te gazowe, podłączone do gazu z sieci są tańsze w użytkowaniu, ale nie mają tylu udogodnień co elektryczne. Można je polecić osobom, które szukają przede wszystkim prostych i tanich urządzeń.
Elektryczne piekarniki są wyposażone w wiele nowoczesnych funkcji i bezpieczniejsze.

Stylistyka frontu

Większość piekarników do zabudowy ma nowoczesny front ze stali i szkła. Sporo jest frontów utrzymanych w czerni. Są też modele z białymi frontami dla tych, którzy chcą mieć jasną kuchnię. Część ma pokrętła, a część dotykowy panel sterowania, który sprawdza się głównie wtedy, gdy piekarnik jest montowany w słupku, na wysokości wzroku. Jeśli urządzenie będzie umieszczone pod blatem, wygodniej jest mieć takie z pokrętłami.
Osobną grupę stanowią piekarniki w stylu retro, ze stylizowanymi drzwiczkami i uchwytami. Można takie urządzenie dopasować do lodówki retro. Na ogół mają wszystkie podstawowe funkcje i grill.

Zintegrowany z płytą lub samodzielny

Piekarnik do zabudowy zintegrowany z płytą grzewczą ma sterowanie wspólnie ze sterowaniem płyty. Musi być umieszczony pod nią, w dolnej szafce.
Jeśli chcesz zamontować piekarnik w innym miejscu kuchni, poszukaj modelu samodzielnego z osobnym sterowaniem.

Jaką kuchenkę elektryczną wybrać

Funkcje i udogodnienia

Niemal każdy piekarnik do zabudowy ma możliwość włączenia grzałki górnej i dolnej osobno i razem, funkcję pieczenia z termoobiegiem i bez, a także funkcję grilla. Ale są też modele, które potrafią dużo więcej. Niektóre np. mają dodatkowo funkcje:

  • Mikrofali.
  • Gotowania na parze. Do przyrządzenia potrawy wykorzystywane są grzałki i para wodna.
  • Dual Cook (dwie oddzielne strefy). Oznacza to, że jednocześnie można w nich piec dwie różne potrawy, np. ciasto i zapiekankę ziemniaczaną.
  • Pyroliza. Polega ona na tym, że piekarnik można nagrzać do 500 st. C i spalić wszystkie zanieczyszczenia. Takie modele znacznie łatwiej utrzymać w czystości. Piekarniki są także czyszczone parowo, niektóre są pokryte emalią ułatwiającą utrzymanie czystości ścianek.
  • Prowadnice teleskopowe zamiast drabinkowych. Ułatwiają wysunięcie blachy. Działają na podobnej zasadzie jak szuflada w nowoczesnej szafce. Inne rozwiązanie problemu wysuwania to specjalne wózki, wysuwane wraz z zawartością.
  • Termosonda. Jej końcówka włożona do potrawy daje pogląd, czy już potrawa jest już upieczona, czy nie.
  • ProRoasting. Funkcja umożliwiająca bardzo wolne pieczenia mięsa w niskiej temperaturze (tzw. metoda slow cooking).
  • Automatyczne programy. Urządzenie samo dobiera czas pieczenia i temperaturę do konkretnej potrawy.

Dodatkowe zalety

  • Zimny front. Zwłaszcza gdy w domu s dzieci, warto kupić piekarnik do zabudowy, ktorego drzwi rozgrzewają się maksymalnie do 50 st. C
  • Blokada włączania. Dzięki niej dzieci nie włączą piekarnika.
  • Sterowanie smartfonem. Dla niektórych to fanaberia. Inni chętnie z niej korzystają. Funkcja umożliwia włączenie piekarnika zdalnie, np. przed wyjściem z pracy, by danie upiekło się gdy wrócimy do domu.

Ceny piekarników do zabudowy

Najtańsze modele kosztują ok. 750 zł. Sporo jest takich w przedziale 1000 – 1500 zł i na ogół spełniają oczekiwania przeciętnego odbiorcy. Kto chce mieć model z wyższej półki, np. z funkcją gotowania na parze, musi się liczyć z wydatkiem w granicach 4000 zł.

Przeczytaj także:
Domowe sposoby czyszczenia piekarnika
Jak wyczyścić piekarnik bez użycia detergentów
Jak wybrać dobry piekarnik na lata
Jaki piekarnik - rozmowy - polki.pl

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)