palniki gazowe fot. Adobe Stock

Czy warto kupić kuchenkę gazową, czy czas ją odesłać do lamusa?

Kuchenka gazowa na pewno jeszcze długo nie odda palmy pierszeństwa. A nowoczesne modele zaskakują ciekawymi funkcjami i trwałością.
Małgorzata Świgoń / 26.11.2018 11:22
palniki gazowe fot. Adobe Stock

Wydawać by się mogło, że wolnostojąca kuchenka gazowa, która jeszcze kilkanaście lat temu była nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni, odeszła już do lamusa. W nowym budownictwie rzadko można spotkać instalacje gazowe. Ale są osoby, które uważają, że dania przyrządzane na ogniu są najsmaczniejsze. Ważne jest także to, ze gaz jest wciąż najtańszy, więc korzystanie z tego rodzaju kuchenek jest po prostu ekonomiczne.

Plusy kuchenki gazowej

  • Jest to inwestycja na lata. Tego typu kuchenki rzadko ulegają uszkodzeniom czy awariom – dlatego posłużą ci długie lata.
  •  Łatwa w obsłudze. Nie ma w niej trudnej elektroniki. Wystarczy włączyć gaz i już! Jest to szczególnie ważne w przypadku starszych ludzi, którym ciężko zaprzyjaźnić się z elektroniką płyt elektrycznych, ceramicznych czy indukcyjnych.
  •  Niskie koszty zakupu i eksploatacji. Kuchenki gazowe wciąż są tańsze, także ceny gazu są znacznie niższe niż elektryczności.

Co potrafi nowoczesna kuchenka gazowa?

  •  Jest wydajniejsza od swoich poprzedniczek. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja palników (np. w modelach Beko FSMT52336DXDS) pozwala zaoszczędzić do 35% czasu i do 17% gazu potrzebnego do przygotowania potraw.
  •  Sama zapala gaz. Iskrownik jest uruchamiany przez specjalny przycisk,  czasem to urządzenie bywa ukryte też w pokrętle. Wtedy wystarczy przekręcić kurek, by pojawił się ogień.
  •  Wyświetla czas i temperaturę – można w każdej chwili sprawdzić, jak długo gotuje się potrawa i jaka temperatura panuje wewnątrz piekarnika.
  •  Samoczynnie włącza i wyłącza piekarnik. O zakończeniu pracy kuchenki informuje dzwonek.
  • Jest bezpieczniejsza w eksploatacji. Wszystkie nowoczesne kuchenki gazowe mają zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Odcina ono dopływ gazu w momencie zalania palnika lub zgaśnięcia płomienia.

To ważne!

  •  Kuchnię gazową może podłączyć wyłącznie osoba do tego uprawniona: pracownik gazowni lub osoba wskazana przez producenta kuchni
  •  Sprawdź czy w twojej kuchni jest sprawny system wentylacyjny. Regularnie go kontroluj. Wprawdzie sam gaz ziemny nie jest trujący, ale w jego spalinach znajduje się trujący czad
  •   Nad kuchenką gazową nie wieszaj szafek, najlepiej umieść tam okap lub pochłaniacz. Kuchnia gazowa nie powinna też być zbyt blisko lodówki, gdyż wpływa ona negatywnie na pracę urządzenia.
  •  Zanim zaczniesz używać kuchenki, dokładnie przeczytaj jej instrukcję.
  •  Na wszelki wypadek zainstaluj czujnik śmiertelnego tlenku węgla zwanego czadem.

Czytaj też:
Co robić, gdy poczujesz zapach gazu? Awaria może zdarzyć się każdemu - wiedz, jak wtedy się zachować! Chcesz sama zaprojektować swoją kuchnię? Sprawdź najważniejsze zasady, którymi powinnaś się kierować

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)