5 rad, jak wybrać okap kuchenny

Choć do najważniejszych sprzętów kuchennych zaliczamy na ogół lodówkę, kuchenkę i zmywarkę, to trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez okapu. Co wziąć pod uwagę przy wyborze okapu?
Małgorzata Świgoń / miesiąc temu
kuchnia z okapem fot. Adobe Stock

Okap pomaga w zachowaniu czystości i świeżości powietrza. Pochłania parę oraz wszelkie nieprzyjemne zapachy wydzielające się podczas gotowania czy smażenia, a także minimalizujący zbieranie się tłuszczu na meblach, ścianach i suficie. Po prostu trzeba go mieć.

Jak wybrać okap do kuchni?

1. Dopasuj okap do kuchni

Często wybór tego urządzenia jest podyktowany wielkością kuchni. W niewielkim pomieszczeniu możliwe jest zamontowanie jedynie okapu podszafkowego, który podłącza się bezpośrednio do ściany lub zawiesza tuż pod szafką wiszącą nad kuchenką. W dużych kuchniach, wyposażonych w wyspę, najczęściej montuje się okap do sufitu. Ma on na ogół wysoką wydajność i ciekawy kształt, jednak sprawdza się w tylko w kuchniach o dużym metrażu. Z kolei niestandardowe ustawienie mebli kuchennych wymaga niestandardowych rozwiązań. Tu z pomocą przychodzą okapy narożne, które można jednocześnie przymocować do dwóch ścian.

Planujesz zakup szafek kuchennych? Sprawdź, co warto wziąć pod uwagę!

2. Dopasuj okap do wymiarów kuchenki

Zbyt mały nie oczyści dobrze powietrza. Zawieś go na odpowiedniej wysokości. Minimalna odległość między okapem, a płytą elektryczną lub indukcyjną wynosi 60 cm, a kuchenką gazową 70 cm. Za wysoko zawieszony nie będzie pochłaniał oparów, jak należy.

3. Sprawdź jego moc

Powinna być dobrana do wielkości kuchni. Wybierz taki, który pozwoli na sześciokrotne przefiltrowanie kuchennego powietrza w ciągu jednej godziny. Jeżeli nasza kuchnia ma 20m³, to wydajność okapu powinna wynosić co najmniej 120 m³/h. Warto też zwrócić uwagę na to, ile programów posiada dany model okapu, by móc regulować jego moc w zależności od aktualnych potrzeb.

4. Wybierz okap z czujnikiem

Poinformuje on o konieczności czyszczenia. Niezależnie od tego, czy okap używany jest jako wyciąg, czy pochłaniacz, konieczne jest dość częste mycie filtrów z tłuszczu. Czujnik da znać po 20 lub więcej godzinach pracy, że czas wymienić lub wymyć filtry. Dla zapominalskich producenci opracowali okapy wyposażone sensory zapachu, które włączają się samoczynnie, gdy urządzenie wykryje w pomieszczeniu parę lub dym. Wyłączą się, jeśli powietrze zostanie odpowiednio przefiltrowane.

5. Sprawdź czy okap jest cichy

Jest to szczególnie ważne w przypadku kuchni otwarte. Poziom hałasu podczas pracy okapu nie powinien przekraczać 55 decybeli. Nie zagłusza rozmowy i daje komfort przebywania w kuchni.

Czytaj też o innych rozwiązaniach do kuchni:
Okap czy pochłaniacz? Które rozwiązanie sprawdzi się lepiej w twoim domu?
Awangarda w kuchni - najlepsze inspiracje od Black Red White!



 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)