I przedłużają młodość! Gdy układano listę najzdrowszych produktów świata, truskawki i maliny znalazły się na samym jej szczycie.
Spośród wszystkich owoców mają najwięcej antyoksydantów, czyli cząsteczek chroniących komórki przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Uszkodzenia te mogą być potem przyczyną wielu kłopotów: od zmarszczek aż po zatkane tętnice, a nawet nowotwory. Leczniczą moc owoców jagodowych: truskawek, malin, jeżyn, poziomek czy czarnych jagód udowodniono podczas wielu eksperymentów naukowych. Jeden z nich, przeprowadzony w Bostonie wykazał między innymi, że truskawki i maliny doskonale wpływają na pamięć i sprawność intelektualną. Inny, wykonany przez naukowców z Clemson University potwierdził, że substancje zawarte w truskawkach skutecznie zapobiegają rozmnażaniu się komórek raka piersi. Naukowcy, którzy przeprowadzali badania, byli tak zachwyceni zdrowotnymi właściwościami tych owoców, że nawet założyli w USA "Jagodowy Klub". Jedyny warunek uczestnictwa: zjadanie codziennie przynajmniej 2 porcji truskawek, malin czy jeżyn, świeżych lub mrożonych. Do klubu należą już wszyscy redaktorzy miesięcznika Vita. Oto dodatkowa zachęta: jagodowa przekąska to spełnienie marzeń każdej odchudzającej się osoby – szklanka tych owoców to tylko 50–60 kcal.
- Kupuj owoce zdrowe, od razu je zużyj, gdyż szybko fermentują i pleśnieją, częściowo nadpsute zawierają toksyczne substancje powstałe w procesie gnicia i rozwoju pleśni.
- Płucz szybko pod bieżącą wodą, nie mocz, bo stracą smak i aromat, szypułki usuń dopiero po umyciu, żeby woda nie dostała się do środka owocu.
- Truskawki są owocami nietrwałymi, bardzo szybko psują się, nawet w lodówce nie powinny leżeć dłużej niż dwie doby.
Źródło: Vita