Pieczony łosoś z marynaty

Ryby mają same zalety, no może tylko te ości...
Ryby mają same zalety, no może tylko te ości...

Składniki:
- 1 sprawiony łosoś, ponad 1 kg
- sok z 1 cytryny lub 1 szklanka białego wytrawnego wina
- masło
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- tymianek
- olej

Rybę pokroić na dzwonka, oprószyć solą i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny lub winem, odstawić. Osączyć i posmarować olejem. Ułożyć na rozgrzanym grollu, piec po 8-10 minut z każdej strony. Posiekać 2 ząbki czosnku, utrzeć z masłem, położyć na upieczonej rybie, dodać krążek cytryny.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
Cos wspanialego , zamiast tymianku dodalam koperek. Mozna dodac rowniez fennel.