Galaretka babuni

Masz ochotę na niezwykłą słodycz? Proponujemy ci tradycyjną galaretkę z jabłek.
Orzeźwiającego smaczku dodadzą jej świeże listki mięty. Przygotowaną galaretkę możesz położyć np. na gofrach albo posmarować nią naleśniki. A jeśli zostanie ci trochę tego przysmaku przełóż go do słoiczków, zamknij i wynieś do spiżarni.
Będzie jak znalazł, gdy następnym razem poczujesz chęć na słodkie co nieco!


- 50 dag jabłek (najlepiej kwaskowatych papierówek) umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdka nasienne. Przełóż do rondla, zalej 2 szklankami zimnej wody, gotuj aż owoce się rozpadną. Sok przecedź przez sito wyłożone gazą. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu do czasu, aż odparuje połowa płynu (w trakcie gotowania zbieraj pianę). Dodaj cukier i posiekane listki mięty, gotuj do czasu, aż galaretka będzie gęstsza niż miód.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)