Najlepsze przepisy na śniadania bez cukru z truskawkami. Przywołują smak dzieciństwa i nie tuczą
Maj i czerwiec to miesiące, które zdecydowanie smakują i pachną truskawkami. Komponując dania z tymi sezonowymi owocami, zazwyczaj nie potrafimy obejść się bez dodatku cukru. Zupełnie niepotrzebnie. Oto propozycje pysznych śniadań bez cukru z truskawkami. Dostarczą energii i niezbędnych składników odżywczych.

Truskawki to bardzo zdrowe owoce, z których warto korzystać w sezonie. Są bogate w witaminę C, a także działające przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie antocyjany i flawonoidy. Do tego są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą jej jeść również cukrzycy. Truskawki mają różnorodne zastosowanie w kuchni i świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadań.
Warto pamiętać, że dobrze zbilansowane śniadanie, które ma nam zapewnić energię na początek dnia, powinno zawierać kilka składników:
- węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, kasza, płatki owsiane) – źródło energii rozłożonej w dłuższym czasie i lepsze trawienie,
- białko np. w postaci jogurtu, twarogu lub jajka – powoduje dłuższe uczucie sytości i buduje mięśnie,
- błonnik, który jest np. w owocach i warzywach – daje dłuższe uczucie sytości i wspiera trawienie,
- źródła witamin i składników mineralnych, np. owoce takie jak truskawki, ale też warzywa, orzechy, pestki – dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych,
- zdrowe tłuszcze, np. orzechy, nasiona, oliwa, awokado – poprawiają wchłanianie witamin.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na śniadania z truskawkami w wersji dietetycznej bez grama cukru.
Truskawki pod kruszonką bez cukru
Składniki:
- pół kilo truskawek,
- 2 jabłka,
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 200 g masła,
- 6 łyżek erytrytolu,
- opcjonalnie: jogurt naturalny lub grecki.
Przygotowanie:
- Umyj truskawki, odetnij ogonki, pokrój je na plasterki. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w półplasterki.
- Przygotuj ciasto: połącz mąkę, masło w temperaturze pokojowej i erytrytol. Ugnieć ciasto kruche, owiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Ustaw piekarnik na 180°C.
- Wysmaruj masłem formę do pieczenia (np. taką na tartę). Rozłóż na dnie truskawki i jabłka. Możesz posypać je jeszcze erytrytolem, inaczej będą kwaskowate.
- Wyjmij schłodzone ciasto. Jeżeli jest wystarczająco twarde, możesz je zetrzeć na tarce lub pokruszyć palcami bezpośrednio na owoce.
- Piecz do momentu, aż powierzchnia się zarumieni (około 20-30 minut). W razie potrzeby zmniejsz temperaturę.
- Podawaj z dodatkiem jogurtu lub bez.

Fit owsianka z truskawkami
Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (pół szklanki),
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego bez cukru (np. migdałowego lub owsianego),
- garść truskawek,
- pół banana (pokrojonego w plasterki)
- 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego,
- 1 łyżka orzechów,
- przyprawy: cynamon, kardamon, szczypta soli.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej mleko lub mleko roślinne, dodaj płatki owsiane i nasiona. Gotuj na małej mocy, aż całość zgęstnieje. Często mieszaj, aby owsianka się nie przypaliła. Zdejmij z kuchni.
- Dodaj do owsianki część truskawek (pokrojone w kostkę), plasterki banana, przyprawy. Wymieszaj.
- Przełóż owsiankę do miski. Posyp orzechami i udekoruj świeżymi truskawkami.

Sycący koktajl z truskawkami bez cukru
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka świeżych truskawek,
- 1 szklanka napoju roślinnego np. migdałowego lub kokosowego,
- 1 banan.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl truskawkowy. Możesz posypać nasionkami chia i ozdobić listkiem mięty.

Czytaj także:
- 9 sprawdzonych pomysłów na dietetyczne śniadania
- Przetwory bez cukru to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych dżemów i soków
- Dieta bez cukru pozwoli ci schudnąć i poczuć się lepiej. Jadłospis, efekty i polecane bezcukrowe produkty