Zielona ochrona – przepis na zapiekankę ze szpinaku

Szpinak
Zielone warzywa zawierają antyutleniacze, które podnoszą naszą odporność, poprawiają wzrok i działają antyrakowo. Poznaj przepis na „zieloną” zapiekankę, która udowodni Ci to w sycący i smaczny sposób.
/ 23.02.2011 11:44
Szpinak

Zielona ochrona

Zielone warzywa takie jak brokuły, jarmuż i szpinak pełne są antyutleniaczy podnoszących odporność i zapobiegających chorobom nowotworowym. Zadbaj o regularne spożywanie tych warzyw, najlepiej codziennie lub co drugi dzień. Szpinak bogaty jest w karotenoidy, które organizm przekształca na witaminę A, wspomagając uruchomienie reakcji odpornościowych. Zawiera też witaminę C utrzymującą skórę i błony śluzowe w dobrym stanie oraz witaminę B podnoszącą poziom energii. Szpinak jest również doskonałym źródłem cynku niezbędnego do aktywacji limfocytów T. Dlatego warto wypróbować poniższe danie, które wzmocni naszą odporność.

Czytaj też: Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?

Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

  • 300 g szpinaku,
  • 150 g gęstej śmietany,
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry.
  1. Lekko podduś szpinak na parze, dokładnie odsącz i posiekaj.
  2. Wymieszaj śmietanę z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Jedną trzecią ziemniaków wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na to wyłóż połowę szpinaku i polej go jedną trzecią śmietanowej mieszanki.
  4. Nałóż kolejną jedną trzecią ziemniaków, drugą połowę szpinaku, polej jedną trzecią śmietany, na koniec wyłóż resztę ziemniaków i polej resztą śmietany.
  5. Nakryj folią i zapiekaj przez jedną godzinę w temperaturze 180oC.
  6. Zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 20 minut lub tak długo, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione.

Polecamy serwis Zdrowe żywienie

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA