Czy mimo to możemy korzystając z oferty barów czy restauracji wybierać te, które oferują bogaty asortyment pełny witamin i składników mineralnych? Wybór zdrowych potraw czy przekąsek nie musi być trudne. Ważne jest aby spośród oferowanych produktów wybierać te o najlepszych walorach zdrowotnych.
Z oferty wybieraj:
- mięso z kurczaka i indyka grillowane lub pieczone, zawierające mniej tłuszczu niż smażone;
- jeśli masz wybór do drugiego dania wybieraj kasze gryczaną, jaglaną czy makaron pełnoziarnisty;
- świeżo wyciskane soki, gdyż zawierają więcej składników mineralnych oraz witamin w porównaniu do soków w butelkach i kartonach; ponadto nie zawierają dodanego cukru i różnego rodzaju polepszaczy czy konserwantów;
- kanapki, tortille, panini z pieczywa pełnoziarnistego, które mają więcej błonnika, składników mineralnych oraz witamin;
- sosy na bazie jogurtów zawierające mniej tłuszczu niż te na bazie majonezu, oraz sosy na bazie oliwy z oliwek, które mają więcej zdrowych kwasów tłuszczowych;
- sałatki przygotowywane na życzenie klienta, gdyż mają zwiększą ilość błonnika, składników mineralnych i witamin; gotowe sałatki z sosami podczas przechowywania tracą swoją wartość odżywczą;
- własne kompozycje sałatek lub kanapek, gdzie możesz wybrać sam składniki wg diety strukturalnej.
Już nawet niewielka zmiana produktów poprawia samopoczucie oraz sprawia, że nie czujemy się głodni.
Zobacz także: Pizza kontra sałatka - co wybrać?