Wszystko o czosnku

Najaromatyczniejsze ze wszystkich warzyw jest kuchennym i zdrowotnym dobrodziejstwem, choć towarzysko może zaszkodzić.
/ 18.11.2009 11:08
Najaromatyczniejsze ze wszystkich warzyw jest kuchennym i zdrowotnym dobrodziejstwem, choć towarzysko może zaszkodzić.

O magii czosnku wiadomo od tysięcy lat – medycyna ludowa tą pospolitą bulwą od dawna leczyła wszystko, od grypy po zarazę, złych duchów nie omijając. Po wielu badaniach nad zawartością okazało się, że faktycznie czosnek ma niesamowitą moc zwalczania bakterii, wirusów i grzybów, i jest świetną alternatywą dla wyniszczających organizm antybiotyków.

Dziś największe znaczenie wyciąg z czosnku ma w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jedzony codziennie, nawet jako dodatek do chleba z masłem, już po dwóch tygodniach może dać niesamowite rezultaty. Na surowo, przykładany do skóry pomaga zwalczyć opryszczkę i objawy trądziku.

Wszystko o czosnku

Główne substancje odpowiadające za moc czosnku to allicyna oraz lotne związki siarkowe – czynniki winne przykremu zapachowi białych ząbków. Ta pierwsza wyzwalana jest podczas kruszenia czy miażdżenia czosnku, dlatego tak ważne jest dokładne gryzienie. Jako antybiotyk allicyna pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych, płuc, biegunki, przeziębienia, infekcje drożdżycowe i inne grzybice. Temperatura niszczy te właściwości, dlatego czosnek dla zdrowia jemy na surowo.
Inne związki siarki, obecne w czosnku, pomagają przy chorobach krwi, pobudzają krążenie, obniżają cholesterol i czynią cuda, jeśli chodzi o choroby układu krążenia, serca oraz cukrzycę. Wzmacnia się układ odpornościowy, zaś w połączeniu z witaminą C można również uzyskać dobrą ochronę przed atakami astmy.

Poza tym czosnek jest także kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia, manganu i flawonoidów. Te ostatnie działają na także na rzecz młodości – czosnek jest w światowej lidze przeciwutleniaczy zapobiegających powstawaniu zmarszczek.

Najnowsze doniesienia mówią wręcz o antynowotworowych właściwościach ząbkowanego warzywa – jedzone regularnie, wraz ze szczypiorem, obniża znacznie ryzyko zapadnięcia na raka jelita oraz żołądka, zaś w badaniach laboratoryjnych wyciąg z czosnku hamuje rozwój komórek rakowych odpowiedzialnych za nowotwór skóry, jelita, żołądka, piersi i jamy ustnej.

Niestety jednak, jest kilka „ale”. Otóż czosnek wielu osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym może stwarzać przykre dolegliwości, a nawet wyniszczenie śluzówki. Pojawiają się również alergie na czosnek objawiające się wysypką, gorączką i bólami głowy. Inne przeciwwskazania obejmują stany przedoperacyjne – czosnek rozrzedza krew i może utrudniać krzepnięcie, oraz leczenie wirusa HIV – preparaty stosowane w terapii nie współdziałają z czosnkiem.

Wreszcie, najmniejszym acz niebagatelnym problemem jest antyspołeczny zapach, utrzymujący się w ustach niezwykle wytrwale. Najlepsze sposoby uniknięcia go to popijanie czosnku mlekiem, zagryzanie natką z pietruszki lub po prostu zainwestowanie w preparaty w kapsułkach, dostępne w każdej aptece.

Agata Chabierska