Spis treści:
- Co to jest woda mineralna?
- Stopień mineralizacji
- Inne rodzaje wód
- Woda a potrzeby organizmu
- Nie daj się nabić w butelkę
Co to jest woda mineralna?
Od 7 maja 2011 roku obowiązuje spójna, unijna definicja wody mineralnej. Przed jej wprowadzeniem określenie to mogło pojawiać się tylko na produktach, które:
- dostarczały minimum 1000 mg składników mineralnych na litr lub,
- zawierały wysokie stężenie jednego pierwiastka, o znaczeniu fizjologicznym dla organizmu człowieka.
Aktualnie obowiązująca definicja wody mineralnej mówi, że:
(...) woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
Art. 3.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.
Oznacza to, że zniesiono obowiązek wykazania minimalnej zawartości minerałów w wodzie. Od tego momentu pod nazwą woda mineralna możesz kupić produkt, który będzie miał niewielką ilość cennych dla twojego zdrowia składników. To właśnie dlatego przy wyborze wody kieruj się przede wszystkim stopniem mineralizacji. Warto także wiedzieć, które minerały są korzystne w konkretnych przypadkach zdrowotnych.
Stopień mineralizacji
Wydaje ci się, że wszystkie wody są podobne – nie mają smaku ani zapachu, są przezroczyste? Tak naprawdę wody bardzo różnią się właściwościami wynikającymi przede wszystkim z mineralizacji, która mówi o zawartości składników mineralnych w litrze.
Naturalne wody mineralne dzieli się na:
- bardzo niskozmineralizowane: < 50 mg/l,
- niskozmineralizowane: 50-500 mg/l,
- średnizmineralizowane: 500-1500 mg/l,
- wysokozmineralizowane: > 1500 mg/l.
Najpopularniejszymi wodami dostępnymi na rynku są wody niskozmineralizowane oraz średniozmineralizowane. Te pierwsze polecane są przede wszystkim dla niemowląt i małych dzieci, a także osób, które cierpią na choroby nerek.
Wody średniozmineralizowane to najlepszy wybór dla większości osób dorosłych. Świetnie gaszą pragnienie, można je pić bez ograniczeń przez cały rok.
Wody wysokozmineralizowane wzbogacają dietę w łatwo przyswajalne składniki mineralne. Dostarczają przede wszystkim potasu, magnezu oraz wapnia. Składniki te korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia. Zaleca się je osobom bardzo aktywnym fizycznie oraz tym, które pracują fizycznie. Wód tych nie można pić przez dłuższy okres czasu, gdyż mogą nadmiernie obciążyć nerki. Nie powinny po nie sięgać także osoby z nadciśnieniem.
Staraj się urozmaicać dietę pijąc różne gatunki wód mineralnych. Zmieniaj je co 2–3 miesiące, a dostarczysz organizmowi więcej różnorodnych składników mineralnych.
Inne rodzaje wód
Poza podziałem wody ze względu na mineralizację możesz także spotkać się z określeniami woda:
- źródlana,
- stołowa,
- lecznicza.
Woda źródlana
To woda naturalnego pochodzenia, podziemna, która składem przypomina zwykłą wodę z kranu. Najczęściej jest ona niskozmineralizowana, można ją wykorzystywać do bezpośredniego spożycia, jak i do gotowania, parzenia kawy, herbaty czy mycia zębów. Nadaje się także dla niemowlaków. Choć woda źródlana zaspokaja pragnienie, to jednak nie uzupełnia składników mineralnych.
Woda stołowa
Wytwarza się ją sztucznie wzbogacając wodę źródlaną lub wodę mineralną niskozmineralizowaną w składniki mineralne, głównie wapń i magnez.
Woda lecznicza
Naturalne wody lecznicze są czerpane ze specjalnych, głębokich podziemnych ujęć. Można je stosować tylko po konsultacji z lekarzem. Mają bardzo dużo składników mineralnych – nawet ponad 2000 mg na litr, dzięki czemu działają leczniczo. Na przykład woda zawierająca dużo wodorowęglanów jest stosowana w leczeniu choroby wrzodowej oraz nadkwasoty. Wody lecznicze nie nadają się do codziennego spożycia.
Woda a potrzeby organizmu
Czytając skład wody zwracaj uwagę nie tylko na ogólną mineralizację, ale także na zawartość poszczególnych minerałów.
- Stawiaj na wodę z magnezem, jeśli męczy cię przewlekły stres.
- Chorujesz na osteoporozę? Kupuj wody z większą zawartością wapnia.
- Przy kamicy nerkowej unikaj wody z dużą ilością wapnia.
- Masz podwyższone ciśnienie? Wybieraj wody niskosodowe.
- Jesteś aktywna fizycznie i trenujesz cardio kilka razy w tygodniu? Pij wodę o wysokiej zawartości sodu i potasu.
Staraj się unikać wód w plastikowych butelkach. Używaj własnych bidonów i napełniaj je z ogólnodostępnych ujęć wody pitnej. Kranówka w większości miast polskich ma bardzo dobry skład. Dzięki temu zmniejszysz ilość produkowanych śmieci, a także zadbasz o swoje zdrowie.
Niestety plastik z butelek przedostaje się do wody i pod postacią tzw. mikroplastiku trafia do twojego organizmu. Nie wiadomo do końca, jak w większych ilościach zadziała on na ciało. Jednak mimo wszystko im mniej mikroplastiku, tym lepiej.
fot. Adobe Stock
Gazowana czy niegazowana?
Wbrew powszechnym opiniom wody gazowane nie są wcale szkodliwe dla zdrowia. Dwutlenek węgla daje orzeźwiający smak, pobudza trawienie, ma działanie bakteriostatyczne – hamuje rozwój bakterii i zwiększa trwałość wód. Wody gazowane nie są jednak wskazane dla dzieci, osób cierpiących na nadkwasotę, schorzenia przewodu pokarmowego oraz niewydolność krążenia.
Nie daj się nabić w butelkę
Wybierając wodę warto dokładnie przeczytać jej etykietę i sięgnąć po tę, która ma atest PZH (Państwowy Zakład Higieny) i certyfikaty świadczące o kontroli jakości. Zwróć uwagę, by w informacji była podana nazwa oraz adres źródła, z którego producent czerpie wodę. Sprawdź też, czy woda w butelce jest bezbarwna i przejrzysta. Nie może mieć intensywnego zapachu ani smaku. Możesz też przeczytać ranking wód mineralnych. Tego typu publikacje znajdziesz na stronach niezależnych organizacji konsumenckich.
Jak przechowywać wodę?
Wody mineralne i źródlane kupowane w butelkach można przechowywać zamknięte nawet kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Po otwarciu najlepiej szybko je wypić. Można je włożyć do lodówki i trzymać w niej nie dłużej niż 12 godzin. Woda niewłaściwie przechowywana (w temperaturze pokojowej) szybko traci swoje właściwości, a już po 24 h mogą się w niej rozwijać szkodliwe drobnoustroje. Nie pij wody prosto z butelki! W ten sposób przenosisz drobnoustroje z ust do środka butelki.
Dowiedz się więcej o prawidłowym nawodnieniu:
Co i jak pić, by nawadniać organizm?
5 sposobów, jak sprawdzić czy jesteś dobrze nawodniona
13 sygnałów odwodnienia organizmu + 7 trików, by pić więcej wody