Właściwości ksylitolu - 7 najważniejszych fot. Fotolia

Właściwości ksylitolu - 7 najważniejszych powodów, by go stosować!

Ksylitol to zdrowy i bezpieczny zamiennik białego cukru buraczanego. Poznaj jego właściwości zdrowotne!
Agata Bernaciak / 15.03.2019 14:43
Właściwości ksylitolu - 7 najważniejszych fot. Fotolia

Ksylitol, czyli cukier z brzozy - jest zdrowszy od innych słodzików ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny od cukru. Kto powinien go stosować? Dla kogo ksylitol jest dobry, a dla kogo nie?

1. Dla diabetyków

Muesli przygotowane z 3 łyżek płatków owsianych, 3 łyżek płatków żytnich, połowy grejpfruta, szklanki jogurtu naturalnego i posłodzone łyżeczką ksylitolu to idealne śniadanie dla diabetyków. Brzozowy cukier jest wolniej wchłaniany w przewodzie pokarmowym niż zwykły. Dzięki temu nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy oraz insuliny we krwi.

2. Dla seniorów

Domowe kompoty, herbatki owocowe i ziołowe słodzone ksylitolem to napoje, które warto polecić seniorom. Brzozowy cukier stymuluje wytwarzanie śliny, co jest istotne dla starszych osób często skarżących się na suchość w ustach. Wzmacnia też ogólną kondycję organizmu i opóźnia starzenie się tkanek.

3. Dla chorych na grzybicę

Ksylitol jest świetnym zamiennikiem zwykłego cukru dla osób stosujących długotrwałe kuracje antybiotykowe lub sterydowe i zagrożonych grzybicą. Stwarza niekorzystne środowisko dla chorobotwórczych drożdży, bo nie fermentuje w jelicie jak sacharoza. Hamuje więc ich rozwój, a także zmniejsza apetyt na słodycze.

4. Na przeziębienia

Herbata z kilkoma plasterkami imbiru i 1-2 łyżeczkami ksylitolu to propozycja w sam raz na długie zimowe wieczory. Ciepły napar nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia odporność organizmu. Takie działanie ma właśnie ksylitol, który hamuje namnażanie się bakterii chorobotwórczych, wywołujących infekcje układu oddechowego.

5. Na wrzody

Wzbogacenie menu w ksylitol warto też polecić osobom żyjącym w ciągłym pośpiechu i stresie, narażonym na nadkwaśność i wrzody. Brzozowy cukier pomaga zwalczać Helicobakter pylori – bakterie sprzyjające wrzodom żołądka i dwunastnicy. Zwykły cukier wywołuje odczyn kwaśny, który jest korzystny dla większości bakterii. Ksylitol zaś daje odczyn zasadowy. Nie powoduje więc nadkwaśności i zgagi.

6. Na zdrowsze zęby

Cukier ten ze względu na właściwości antybakteryjne hamuje namnażanie się drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się zębów. Przywraca także właściwe pH śliny i na długi czas odświeża oddech. Remineralizuje szkliwo, a nawet zasklepia drobne ubytki w zębach. Dzięki temu zapobiega próchnicy, chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł i paradontozie.

7. Na mocne kości

Po cukier brzozowy powinny sięgać osoby zagrożone osteoporozą lub już cierpiące na nią. Jak dowodzą badania, ksylitol pomaga zatrzymać spadek gęstości kości (następujący wraz z wiekiem). Poprawia bowiem przyswajanie wapnia i magnezu – składników mineralnych wpływających na ich kondycję.

Jak stosować ksylitol - dawki dzienne

Przy stosowaniu ksylitolu nie wolno przekraczać 3 łyżeczek (15 g) dziennie. Cukier z brzozy najlepiej wprowadzać stopniowo, zaczynając od małych ilości. Pozwala to przygotować przewód pokarmowy do wytwarzanie enzymów trawiących ten cukier. Jego nadmiar może powodować rozwolnienie.
Uwaga - ksylitol jest bardzo szkodliwy dla psów. Może je nawet zabić! Dlatego, gdy twój pies zje rozsypany ksylitol, jak najszybciej jedź z nim do weterynarza na płukanie żołądka i kroplówki. Decydują minuty. Małe dzieci też nie powinny stosować ksylitolu. Uważnie czytaj załączone ulotki, w razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.

napisane na podstawie tekstu Agnieszki Leciejewskiej/Vita

Dowiedz się więcej o słodzikach:
Ksylitol czy stewia? Wybierz najlepszy słodzik! Bitwa na argumenty
Sorbitol - nieszkodliwy słodzik, ale tylko w małych ilościach!
5 powodów, dla których erytrytol nazywany jest słodzikiem idealnym