To wiśniowe ciasto wygląda jak z francuskiej cukierni, a smakuje o niebo lepiej. Zrobisz je szybko i po taniości

wiśniowe ciasto na imieniny fot. Adobe Stock, Anatoly Repin
Ten przepis na wiśniowe ciasto na imieniny sprawdza się za każdym razem. Zawsze wychodzi apetyczne i bardzo smaczne. Warstwa wiśni i sok, który wypuszczają, kusząco prześwieca spod kruszonki udekorowanej paskami lukru. Ukrojony kawałek cudownie kusi kolorem, zapachem i nie rozczarowuje smakiem. Nawet teściowa będzie ukontentowana, gdy zrobisz takie ciasto na jej imieniny.
Ewa Cwil / 27.02.2025 15:10
wiśniowe ciasto na imieniny fot. Adobe Stock, Anatoly Repin

Oto absolutny pewniak na imieninową imprezę: kruche ciasto z wiśniami według tradycyjnej receptury. Nie ma tu żadnych udziwnień, kombinacji, ani ryzyka. Wystarczy tylko upilnować, aby ciasto było idealnie upieczone. Reszta to pestka. À propos pestki: jedyna ważna rzecz, to sprawdzić, czy w żadnej z wiśni nie pozostała pestka, aby nie było przykrej niespodzianki, gdy ktoś na nią trafi w cieście.

Przepis na wiśniowe ciasto na imieniny

Oto bardzo smaczne i zawsze udające się ciasto z wiśniami. Tu naprawdę nie ma nic, co mogłoby się nie udać. Kruchy spód łatwo zrobić i nie musi wyrastać, więc nie ma ryzyka zakalca. Upieczone wiśnie stworzą soczystą, słodko-kwaśną warstwę, na widok której każdemu pocieknie ślinka. 

Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco kalorii, możesz wypiek przygotować ze słodzikiem zamiast cukru – np. z erytrytolem.

Składniki:

  • 1 kg wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych,
  • 700 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 400 g masła,
  • 345 g cukru,
  • 70 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru,
  • odrobina wody.

Imieninowe ciasto wiśniowe
fot. Imieninowe ciasto wiśniowe/ Adobe Stock, petrrgoskov

Sposób przygotowania imieninowego ciasta wiśniowego

Pamiętaj, że podane czasu są orientacyjne, bo każdy piekarnik działa nieco inaczej. Dlatego zaglądaj i sprawdzaj, jak wygląda ciasto. Jeśli go nie upilnujesz, przypalisz je, a to jedyny błąd, jaki możesz w tym cieście popełnić. 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Włóż do miski 400 g mąki, 120 g cukru, posiekane 200 g masła, jogurt, żółtka, łyżeczkę cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia. 
  3. Wyrób ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub użyć miksera z odpowiednią końcówką. Oczywiście w zrobieniu kruchego ciasta wyręczy cię robot planetarny, jeśli nim dysponujesz.
  4. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i wyklej ciastem spód formy, aby powstał spód ciasta. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. 
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut (ciasto powinno się zrumienić), wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  6. Z reszty mąki, masła, 190 g cukru i łyżeczki cukru waniliowego szybko zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
  7. Świeże lub rozmrożone wiśnie wymieszaj z mieszanką skrobi ziemniaczanej i resztą cukru
  8. Wyłóż wiśnie na upieczony spód ciasta. Wyrównaj. 
  9. Na wierzch wiśni wyłóż kruszonkę – bierz ją do ręki, ugniataj i  wysypuj palcami na wiśnie, tak aby cała powierzchnia wiśni została pokryta podobną warstwą kruszonki.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 45 minut – do zrumienienia się kruszonki.
  11. Wyjmij ciasto i ostudź.
  12. Wymieszaj cukier puder z odrobiną wody, aby powstał dość gęsty, ale jednak lejący się lukier. Polej nim kruszonkę, „rysując” na niej paski lub zygzaczki. Gdy lukier zastygnie, ciasto będzie gotowe.

Z tego samego przepisu możesz zrobić ciasto w okrągłej mniejszej formie. Gdy zrezygnujesz w kruszonki, możesz większą częścią ciasta wylepić spód, a na wierzchu ułożyć paski z rozwałkowanej reszty ciasta. Po upieczeniu oprószyć pudrem lub ozdobić lukrem. Tak przygotowane ciasto z wiśniami też będzie wyglądać jak z obrazka.

Redakcja poleca

REKLAMA