Oto absolutny pewniak na imieninową imprezę: kruche ciasto z wiśniami według tradycyjnej receptury. Nie ma tu żadnych udziwnień, kombinacji, ani ryzyka. Wystarczy tylko upilnować, aby ciasto było idealnie upieczone. Reszta to pestka. À propos pestki: jedyna ważna rzecz, to sprawdzić, czy w żadnej z wiśni nie pozostała pestka, aby nie było przykrej niespodzianki, gdy ktoś na nią trafi w cieście.
Przepis na wiśniowe ciasto na imieniny
Oto bardzo smaczne i zawsze udające się ciasto z wiśniami. Tu naprawdę nie ma nic, co mogłoby się nie udać. Kruchy spód łatwo zrobić i nie musi wyrastać, więc nie ma ryzyka zakalca. Upieczone wiśnie stworzą soczystą, słodko-kwaśną warstwę, na widok której każdemu pocieknie ślinka.
Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco kalorii, możesz wypiek przygotować ze słodzikiem zamiast cukru – np. z erytrytolem.
Składniki:
- 1 kg wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych,
- 700 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 400 g masła,
- 345 g cukru,
- 70 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na lukier:
- 3 łyżki cukru pudru,
- odrobina wody.
fot. Imieninowe ciasto wiśniowe/ Adobe Stock, petrrgoskov
Sposób przygotowania imieninowego ciasta wiśniowego
Pamiętaj, że podane czasu są orientacyjne, bo każdy piekarnik działa nieco inaczej. Dlatego zaglądaj i sprawdzaj, jak wygląda ciasto. Jeśli go nie upilnujesz, przypalisz je, a to jedyny błąd, jaki możesz w tym cieście popełnić.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż do miski 400 g mąki, 120 g cukru, posiekane 200 g masła, jogurt, żółtka, łyżeczkę cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia.
- Wyrób ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub użyć miksera z odpowiednią końcówką. Oczywiście w zrobieniu kruchego ciasta wyręczy cię robot planetarny, jeśli nim dysponujesz.
- Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i wyklej ciastem spód formy, aby powstał spód ciasta. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut (ciasto powinno się zrumienić), wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Z reszty mąki, masła, 190 g cukru i łyżeczki cukru waniliowego szybko zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
- Świeże lub rozmrożone wiśnie wymieszaj z mieszanką skrobi ziemniaczanej i resztą cukru.
- Wyłóż wiśnie na upieczony spód ciasta. Wyrównaj.
- Na wierzch wiśni wyłóż kruszonkę – bierz ją do ręki, ugniataj i wysypuj palcami na wiśnie, tak aby cała powierzchnia wiśni została pokryta podobną warstwą kruszonki.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 45 minut – do zrumienienia się kruszonki.
- Wyjmij ciasto i ostudź.
- Wymieszaj cukier puder z odrobiną wody, aby powstał dość gęsty, ale jednak lejący się lukier. Polej nim kruszonkę, „rysując” na niej paski lub zygzaczki. Gdy lukier zastygnie, ciasto będzie gotowe.
Z tego samego przepisu możesz zrobić ciasto w okrągłej mniejszej formie. Gdy zrezygnujesz w kruszonki, możesz większą częścią ciasta wylepić spód, a na wierzchu ułożyć paski z rozwałkowanej reszty ciasta. Po upieczeniu oprószyć pudrem lub ozdobić lukrem. Tak przygotowane ciasto z wiśniami też będzie wyglądać jak z obrazka.