Typy witamin
Witaminy dzieli się na dwie podstawowe grupy, czyli na te, które rozpuszczają się w:
- wodzie, jak na przykład witaminy z grupy B czy też kwas foliowy;
- tłuszczu, jak na przykład witamina A, D, K czy E.
Witaminy z pierwszej grupy rozpuszczają się we krwi, więc ich nadmiar mógłby być niebezpieczny dla naszego organizmu. Dlatego też są one usuwane z niego wraz z płynem moczowym. Druga grupa tych substancji nie rozpuszcza się już z kolei we krwi, więc może być przechowywane w organizmie. I faktycznie witaminy te składowane są miedzy innymi w wątrobie czy też tkance tłuszczowej.
Zobacz także: Witamina A i E - jak ich nie stracić?
Zapotrzebowanie na witaminy
To, ile dana osoba potrzebuje witamin, zależy już odpowiednio od: wieku, płci, pracy, jaką wykonuje oraz od ogólnego stanu organizmu. Wiadomym jest powszechnie, że kobiety w ciąży czy też dzieci mają znacznie większe zapotrzebowanie na tego typu substancje niż osoby dorosłe.
Trzeba także pamiętać, że spożywanie dużych ilości alkoholu, kawy, ale także przyjmowanie doustnej antykoncepcji, wypłukuje z naszego organizmu witaminy. Dlatego też osoby, które prowadzą podobny tryb życia, powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Czasami samo spożywanie warzyw i owoców, bądź też innych produktów żywnościowych, przestaje wystarczać. Wtedy należy sięgnąć po specjalne suplementy diety, ale to już naprawdę w ostateczności.
Pamiętajmy także, że gotowane produkty zawierają znacznie mniejszą ilość witamin niż ich surowe odpowiedniki. Dlatego też, np. gotując warzywa, nie pozbywajmy się wywaru z nich. Spróbujmy wykorzystać go do innych celów, np. przyrządzenia zupy. Dzięki temu uda nam się zachować cenne witaminy.
Witaminy i ich występowanie
1. Witamina A
- funkcja – jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych; jest odpowiedzialna za wzrok (jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę);
- występowanie: natka pietruszki, margaryna, kapusta, marchew.
2. Witamina C
- funkcja – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tkanki chrzęstnej (która tworzy, m.in. stawy); sprzyja gojeniu się ran, pomaga zwalczać organizmowi infekcje, pomaga wchłaniać organizmowi żelazo;
- występowanie – czerwona papryka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, natka pietruszki, zielona papryka.
3. Witamina K:
- funkcja – zapobieganie powstawaniu krwotoków;
- występowanie – soja, kalafior, sałata, kapusta.
Zobacz także: Witamina C - jak uchronić pokarmy jej utratą?
4. Witamina B:
- funkcja – odgrywa istotną rolę w procesie metabolizmu tłuszczów, cukrów i białek; niezbędna do wytwarzana czerwonych krwinek; reguluje funkcjonowanie mózgu, układu krążenia oraz układu nerwowego;
- występowanie: orzeszki ziemne, soja, migdały, parmezan. Jaja, brzoskwinie, pieczarki, banany, orzechy laskowe, twarożek.
5. Kwas foliowy:
- funkcja – reguluje proces powstawania DNA oraz białek;
- występowanie – otręby, rukiew wodna.
6. Witamina E:
- funkcja – buduje błony komórkowe, anty-oksydant;
- występowanie – migdały, orzeszki, orzeszki ziemne, jaja, margaryna.