W jakich produktach wegetarianin powinien szukać witamin?

Witaminy, choć organizm potrzebuje ich w małych ilościach, są niezwykle istotne dla jego funkcjonowania. Główny problem bierze się z tego, że sami nie potrafimy ich sobie wytworzyć. Wegetarianin ma dodatkowy problem, bo nie je mięsa a tym samym nie przyjmuje często niektórych witamin w odpowiedniej ilości. Gdzie zatem wegetarianin powinien szukać witamin?
/ 28.09.2010 22:55

Typy witamin

Witaminy dzieli się na dwie podstawowe grupy, czyli na te, które rozpuszczają się w:

  • wodzie, jak na przykład witaminy z grupy B czy też kwas foliowy;
  • tłuszczu, jak na przykład witamina A, D, K czy E.

Witaminy z pierwszej grupy rozpuszczają się we krwi, więc ich nadmiar mógłby być niebezpieczny dla naszego organizmu. Dlatego też są one usuwane z niego wraz z płynem moczowym. Druga grupa tych substancji nie rozpuszcza się już z kolei we krwi, więc może być przechowywane w organizmie. I faktycznie witaminy te składowane są miedzy innymi w wątrobie czy też tkance tłuszczowej.

Zobacz także: Witamina A i E - jak ich nie stracić?

Zapotrzebowanie na witaminy

To, ile dana osoba potrzebuje witamin, zależy już odpowiednio od: wieku, płci, pracy, jaką wykonuje oraz od ogólnego stanu organizmu. Wiadomym jest powszechnie, że kobiety w ciąży czy też dzieci mają znacznie większe zapotrzebowanie na tego typu substancje niż osoby dorosłe.

Trzeba także pamiętać, że spożywanie dużych ilości alkoholu, kawy, ale także przyjmowanie doustnej antykoncepcji, wypłukuje z naszego organizmu witaminy. Dlatego też osoby, które prowadzą podobny tryb życia, powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Czasami samo spożywanie warzyw i owoców, bądź też innych produktów żywnościowych, przestaje wystarczać. Wtedy należy sięgnąć po specjalne suplementy diety, ale to już naprawdę w ostateczności.

Pamiętajmy także, że gotowane produkty zawierają znacznie mniejszą ilość witamin niż ich surowe odpowiedniki. Dlatego też, np. gotując warzywa, nie pozbywajmy się wywaru z nich. Spróbujmy wykorzystać go do innych celów, np. przyrządzenia zupy. Dzięki temu uda nam się zachować cenne witaminy.

Witaminy i ich występowanie

1. Witamina A

  • funkcja – jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych; jest odpowiedzialna za wzrok (jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę);
  • występowanie: natka pietruszki, margaryna, kapusta, marchew.

2. Witamina C

  • funkcja – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tkanki chrzęstnej (która tworzy, m.in. stawy); sprzyja gojeniu się ran, pomaga zwalczać organizmowi infekcje, pomaga wchłaniać organizmowi żelazo;
  • występowanie – czerwona papryka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, natka pietruszki, zielona papryka.

3. Witamina K:

  • funkcja – zapobieganie powstawaniu krwotoków;
  • występowanie – soja, kalafior, sałata, kapusta.

Zobacz także: Witamina C - jak uchronić pokarmy jej utratą?

4. Witamina B:

  • funkcja – odgrywa istotną rolę w procesie metabolizmu tłuszczów, cukrów i białek; niezbędna do wytwarzana czerwonych krwinek; reguluje funkcjonowanie mózgu, układu krążenia oraz układu nerwowego;
  • występowanie: orzeszki ziemne, soja, migdały, parmezan. Jaja, brzoskwinie, pieczarki, banany, orzechy laskowe, twarożek.

5. Kwas foliowy:

  • funkcja – reguluje proces powstawania DNA oraz białek;
  • występowanie – otręby, rukiew wodna.

6. Witamina E:

  • funkcja – buduje błony komórkowe, anty-oksydant;
  • występowanie – migdały, orzeszki, orzeszki ziemne, jaja, margaryna.