Uwaga na słodycze

Łakocie nie tylko tuczą, ale i zawierają niezdrowy cholesterol
/ 19.02.2009 09:04
Nasze ulubione łakocie zawierają bowiem sporo cukrów, które szybko zwiększają poziom glukozy i insuliny we krwi, co podnosi cholesterol.

W dodatku ciasteczka mają też dużo tłuszczów (ok. 30 g w małej paczce). Są wśród nich także tzw. kwasy trans. Powstają one podczas utwardzania olejów roślinnych i są używane do produkcji batoników, paczkowanych ciastek czy chipsów. Sprawiają, że produkty nie psują się i można je przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kwasy trans znajdziesz także w kostkach bulionowych oraz zupach w proszku. Jak pokazują badania, utwardzane tłuszcze mogą być jedną z przyczyn chorób układu krążenia. Podwyższają poziom „złego” cholesterolu LDL, a obniżają cholesterol HDL – korzystny dla serca. U kobiet, których jadłospis obfituje w kwasy trans, ryzyko chorób serca wzrasta nawet dwukrotnie. Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm ma trudności z rozłożeniem i usuwaniem z krwi kwasów trans, dlatego mają one dużo czasu, by „osiąść” na ścianach tętnic.