Test jogurtów naturalnych. Sprawdzamy skład, wybieramy najlepszy! [TEST]

Kobieta macza truskawkę w jogurcie naturalnym. Zdjęcie okładkowe testu jogurtów naturalnych. fot. Adobe Stock
Na co zwracać uwagę kupując jogurt naturalny?
Barbara Dąbrowska / 20.03.2018 14:19
Kobieta macza truskawkę w jogurcie naturalnym. Zdjęcie okładkowe testu jogurtów naturalnych. fot. Adobe Stock

Polacy powoli przekonują się, że warto stawiać na jogurty naturalne, bez dodatku cukru i pulp owocowych. Sprzedaż jogurtów naturalnych rośnie, ale jak zawsze warto dokładnie przyglądać się składom i deklaracjom producenta. Często najprostsze produkty takie jak chleb, czy jogurt kryją najbardziej zaskakujące niespodzianki w składzie.

Kryteria testu

Co brałam pod uwagę testując jogurty naturalne?

Najważniejsze kryterium:

  • brak mleka w proszku i białek mleka

Po co producent dodaje do jogurtu naturalnego mleko w proszku lub białka mleka? Robi się to, by poprawić konsystencję produktu, zwiększyć jego gęstość i objętość.

Jogurt a nietolerancja laktozy

Jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z dwóch składników mleka i bakterii jogurtowych. Jogurt jest produktem ukwaszonym, w którym laktoza została poddana częściowej fermentacji mlekowej z udziałem bakterii i uległa przemianie w kwas mlekowy.

Z tego powodu jogurty są najczęściej lepiej tolerowane niż mleko przez osoby z nietolerancją laktozy. Jeśli nie tolerujesz laktozy zwracaj uwagę na zawartość cukrów w jogurcie naturalnym, która w tym produkcie w zasadzie jest równoznaczna z zawartością laktozy. W grupie jogurtów naturalnych występują duże różnice w zawartości laktozy. Zawartość laktozy zwiększa dodatkowo dodatek mleka w proszku, czy śmietanki.

Inne kryteria:

  • dokładny opis bakterii probiotycznych

Nie wszystkie bakterie w jogurcie są bakteriami probiotycznymi. Bakteria probiotyczna powinna być opisana gatunkiem (np. Lactobacillus), rodzajem (rhamonus) i szczepem (tu konkretny numer). Niewielu producentów to robi.

Pamiętajcie, że nie warto kupować jogurtów 0%. Część witamin w jogurcie rozpuszcza i wchłania się tylko w obecności tłuszczu.

Kryteria o mniejszym znaczeniu to: cena, smak i konsystencja.

Sprawdź pełen test jogurtów naturalnych, zobacz oceny od najniższej do najwyższej.

Tola (marka własna Biedronki), jogurt naturalny, kremowy

Jogurt naturalny Tola opakowanie i ocena 2 gwiazdki. Test jogurtów naturalnych.

fot. materiały prasowe

Skład:

  • mleko pasteryzowane,
  • mleko w proszku,
  • białka mleka,
  • żywe kultury bakterii jogurtowych.

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna: 70 kcal
  • Tłuszcz: 3,0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
  • Węglowodany: 6,3 g
  • w tym cukry: 6,3 g
  • Białko: 4,4 g
  • Sól: 0,15 g

Masa: 190 g

Cena: 0,79 zł

Ocena: 2 gwiazdki

Za niską ceną nie idzie niestety wysoka jakość. W tym jogurcie zupełnie niepotrzebnie dołożono w składzie zarówno mleko w proszku, jak i białka mleka. Jogurt broni się dobrym smakiem i gęstą konsystencją. W produkcie nie zastosowano bakterii probiotycznych.

Danone, Activia jogurt naturalny

Jogurt naturalny Danone Activia opakowanie i ocena 3 gwiazdki. Test jogurtów naturalnych.

fot. materiały prasowe

Skład:

  • mleko,
  • mleko zagęszczone odtłuszczone lub mleko w proszku odtłuszczone,
  • białka mleka,
  • żywe kultury bakterii: jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4X107 jtk/g).

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna:  69 kcal
  • Tłuszcz: 3,4 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
  • Węglowodany: 5,1 g
  • w tym cukry: 5,1 g
  • Białko: 4,5 g
  • Sól: 0,15 g

Masa: 180 g

Cena: 1,59 zł

Ocena: 3 gwiazdki

Duży minus za dodatek białek mleka i mleka w proszku. Activia jest jedynym jogurtem na opakowaniu którego widnieje prawidłowo opisana bakteria probiotyczna wraz z podaną ilością bakterii probiotycznych. Z tego powodu Activia w stosunku do Toli zyskała jedną gwiazdkę więcej.

Bakoma, jogurt bio naturalny

	Jogurt naturalny Bakoma Bio opakowanie i ocena 4 gwiazdki. Test jogurtów naturalnych.

fot. materiały prasowe

Skład:

  • mleko pasteryzowane bio,
  • śmietanka pasteryzowana bio,
  • żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna:  65 kcal
  • Tłuszcz: 2,0 kcal
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  1,4 g
  • Węglowodany: 7,0 g
  • w tym cukry: 7,0 g
  • Białko:  4,8 g
  • Sól: 0,1

Masa: 140 g

Cena: 1,69 zł

Ocena: 4 gwiazdki

W składzie pojawia się śmietanka, co mocno podwyższa zawartość laktozy w tym jogurcie aż do 7 g. Przez to jogurt ten, mimo dobrego składu i zastosowania surowców pochodzenia ekologicznego nie jest właściwy dla osób z nietolerancją laktozy. Producent nie podaje również konkretnego szczepu bakterii probiotycznych.

Bakoma, naturalny gęsty 2,8% tłuszczu

Jogurt naturalny Bakoma Gęsty opakowanie i ocena 5 gwiazdek. Test jogurtów naturalnych.

fot. materiały prasowe

Skład:

  • mleko pasteryzowane,
  • żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna:  58 kcal
  • Tłuszcz: 2,8 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,0 g
  • Węglowodany: 4,9 g
  • w tym cukry: 4,9 g
  • Białko: 3,3 g
  • Sól: 0,11 g

Masa: 150 g

Cena: 1,19 zł

Ocena: 5 gwiazdek

Jogurt o bardzo dobrym składzie, tani i powszechnie dostępny. Żadnych przykrych niespodzianek i niepotrzebnych dodatków, przyjemna, gęsta konsystencja. Szkoda tylko, że producent nie podaje konkretnych szczepów bakterii probiotycznych. Udostępnianie tej informacji to prawdziwa rzadkość.

Zobacz inne testy redaktorek polki.pl:

Test ketchupów - testuje redaktorka działu Dieta i fitness. Który okazał się najlepszy pod względem smaku i składu?
Przetestowałyśmy matowe szminki do ust! Zobaczcie, które warto wypróbować, a które lepiej omijać szerokim łukiem!
Przetestowałyśmy sery twarogowe w wiaderkach! Sprawdźcie, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania wielkanocnych serników!

Redakcja poleca

REKLAMA