Fot. Fotolia
Czym jest tumatyna?
Taumatyna jest białkiem wyizolowanym z owoców Thaumatococcusa daniellii. W Japonii od dawna wykorzystuje się jej właściwości słodzące. Z jednego owocu tej afrykańskiej rośliny otrzymuje się około 12 mg substancji.
Taumatyna została dopuszczona do stosowania w produkcji żywności, w Polsce jest obecna od 1998 roku i funkcjonuje jako E-957. Znajduje zastosowanie m.in. w produkcji ciastek, a także gum do żucia i lodów. Słodzi, wzmacnia smak i zapach.
Do szczególnych właściwości taumatyny, które są chętnie wykorzystywanie jest łagodzenie kwaśnego smaku – np. smaku soków owocowych.
Taumatyna wzmacnia także smak mięty.
Czy taumatyna rzeczywiście jest bardzo słodka?
Wyjątkowość tej substancji polega na tym, że słodki smak po spożyciu taumatyny pojawia się stosunkowo późno (po kilkunastu sekundach), jednak długo się utrzymuje – nawet przez pół godziny po spożyciu.
Taumatyna jest jedyną w Polsce, dopuszczalną substancją intensywnie słodzącą o pochodzeniu naturalnym. Środek został uznany za całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Zastosowanie taumatyny w przemyśle spożywczym
Taumatynę możemy spotkać na etykietach produktów pod symbolem E-957. Znajduje się m.in. w:
- jogurtach
- ciastkach
- gumie do żucia
- sokach
- lodach
- wodzie mineralnej
Co ciekawe – niektóre wody mineralne są słodzone taumatyną, przy czym na etykietach widnieje napis „bez cukru” i rzeczywiście – taumatyna jest białkiem, chociaż niezwykle słodkim.
Taumatyna jest stosowana również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji suplementów diety, ponieważ łagodzi gorzki smak niektórych substancji.
Zobacz także: Słodziki zdrowsze niż cukier