Tajemnica szałwii i ogórecznika

Z czym Ci się kojarzy smak szałwii? Czy wiesz, że roślina ta spożywana w nadmiarze może mieć negatywne skutki uboczne dla Twojego organizmu?
/ 07.09.2010 14:28
Szałwia jest bardzo przydatną przyprawą, ale w nadmiarze bywa szkodliwa dla zdrowia

Szałwia

Salvia officinalis jest rośliną wieloletnią i jej nazwa pochodzi z języka łacińskiego, gdzie salvere oznacza być w zdrowiu, ratować. Mimo pięknych fioletowych kwiatostanów, to jedynie liście znajdują zastosowanie jako przyprawa. Kwiaty natomiast można wykorzystać do przygotowania suszonych kompozycji dekoracyjnych. Szałwia zawiera duże ilości witaminy B1, A, C i niacyny.

Roślinę tę można suszyć, mrozić oraz konserwować w oleju.

Co za dużo to niezdrowo

Szałwia używana w dużych dawkach może nie tylko zdominować smak potrawy, ale stosowana przez dłuższy czas może wywołać działanie niepożądane. Przypisuje się to obecności w olejku rośliny substancji o nazwie tujon, która powoduje kurcze padaczkowe. Kobietom w ciąży zaleca się unikanie tej przyprawy.

Szałwia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może być dodawana do dań mięsnych (wieprzowiny, baraniny, królika, drobiu, dziczyzny), rybnych oraz z makaronu. Można ją także wykorzystać przy konserwowaniu mięsa oraz jako przyprawa do kiszenia ogórków. We włoskiej kuchni serwuje się makaron z masłem i szałwią oraz przyprawioną nią cielęcinę. Popularnym daniem jest Saltimbocca alla Romana – połączenie cielęciny, szałwi i gotowanej szynki.

Polecamy: Czy wiesz jak przygotować napój z szałwii na choroby układu oddechowego?

Ogórecznik - czy znasz ten smak?

Borago officinalis, podobnie jak większość ziół, pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Jak sama nazwa wskazuje, roślina ta charakteryzuje się przyjemnym, ogórkowym aromatem.

W ziołolecznictwie ogórecznikowi przypisuje się właściwości antydepresyjne. Wykorzystywany jest także jako środek przeciwkaszlowy i wzmacniający pracę serca.
Jeżeli chcemy przechować roślinę tę przez dłuższy czas, zalecane jest jej zamrożenie.

Ogórecznik można wykorzystać jako przyprawę do dań z ogórkami, sosów do ryb i mięs, wiosennych sałatek warzywnych.

Grie Soß - niemiecki przysmak z ogórecznika

Ogórecznik jest jednym ze składników popularnego we Frankfurcie zielonego sosu, którego nazwa w oryginale brzmi Grie Soß. W jego skład wchodzi minimum 7 gatunków ziół, na przykład: pietruszka, szczaw, ogórecznik, melisa, estragon, koper, rzeżucha, szałwia, lubczyk.

Oprócz 300g ziół do wykonania tradycyjnego sosu potrzebujemy 2 cebule, 4 jajka (ugotowane na twardo), łyżka octu, 2 łyżki oleju, 150ml jogurtu naturalnego, 250ml kwaśnej śmietany, sól, pieprz i cukier.

Pracę rozpoczynamy od posiekania ziół, cebuli i wymieszaniu ich z octem, olejem, jogurtem i kwaśną śmietaną, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną masę należy odstawić na minimum godzinę czasu. Następnie kroimy ugotowane wcześniej jajka, dodajemy do sosu, przyprawiamy cukrem i pieprzem.

Zielony sos podawać można z ziemniakami w mundurkach oraz mięsem.

Przeczytaj również: Przygotowanie ziół do użycia wewnętrznego

Zobacz koniecznie - Vademecum ziół

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.03.2016 14:09
Hej, A ja ogórecznika stosuję na skórę. Dodaje kilka kropli olejku ( najczęściej kupuję ten z oleofarmu) do ulubionego kremu. Dzięki temu skóra znacznie lepiej się nawilża.
/03.06.2014 18:18
lol