Szczypiorek i koperek - zioła prosto z ogródka

Każdy z nas zna smak twarożku ze szczypiorkiem, ale nie każdy wie, jakie właściwości szczypiorek posiada. A co z koperkiem? Czy jest równie wartościowy?
/ 07.09.2010 15:34
Koperek

Szczypiorek

Allium schoenoprasum należy do roślin cebulowych i należy do tej samej rodziny co cebula, czosnek oraz por. Wszystkie te rośliny cechują się pustymi, okrągłymi w przekroju łodygami zakończonymi fioletowym kwiatostanem. Charakteryzuje się silnym, cebulowym smakiem, co zawdzięcza związkom bogatym w siarkę, np. alliny.

W kuchni zastosowanie znajduje głównie świeży szczypior. Istnieje także możliwość zrobienia zapasów zamrażając zbiory.

Jest źródłem wielu minerałów: wapnia, żelaza oraz witamin: A, C i folianów. Z uwagi na to, szczypiorku nie powinno się dodawać do gotujących potraw, gdyż wysoka temperatura obniża wartość odżywczą rośliny.

Szczypiorek kojarzy się nam zapewne z wiosną, stąd niebagatelnym będzie połączenie z twarożkiem, jajecznicą, sałatkami i sosami sałatkowymi, różnymi daniami warzywnymi. Może być także dodatkiem do zup oraz potraw mięsnych i rybnych.

Polecamy: Jak gotować, żeby nie przytyć?

Wiedeński sos szczypiorkowy

Idealnym dodatkiem do gotowanej wołowiny może być wiedeński sos szczypiorkowy, który przygotowujemy z takich składników jak:

  • 50g białego pieczywa,
  • 50ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • 125ml oliwy z oliwek,
  • dodatek octu, soli, pieprzu, cukru,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Wykonanie sosu jest bardzo proste. Zaczynamy od usunięcia z pieczywa skórki i rozmoczeniu go w mleku. Następnie po odsączeniu, pieczywo miksujemy z żółtkiem, po czym dodajemy oliwę. Wszystko dokładnie ucieramy. Na koniec przyprawiamy, a przed samym podaniem dodajemy rozdrobniony szczypiorek.
Tak przygotowany sos może być także wykorzystany jako element dań jarskich – do ziemniaków, szparagów.

Wspominając o rodzinie z jakiej wywodzi się szczypiorek, przychodzi na myśl arabska legenda. Głosi ona, że gdy szatan opuszczał raj. W miejscach odciśnięcia stóp wyrosły dwie rośliny – czosnek i cebula. Jednak czy aby na pewno to takie diabelskie rośliny? :-)

Koperek

Łacińska nazwa kopru włoskiego to Anethum graveolens. Jego kolebką była najprawdopodobniej zachodnia część Azji. Nazwa tej rośliny pochodzi od starego słowa dull, co oznacza kołysać i wynika z właściwości jakie posiadała sporządzona z kopru herbata - usypiające. Rośliny tej nie należy gotować, gdyż traci wówczas swój aromat.

Koper jest stosowany w leczeniu wielu dolegliwości, na przykład jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem, wzdęciom. Herbatki z koperku polecane są także kobietom karmiącym w celu poprawy laktacji. Znajduje także szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie krajów bałtyckich. Chętnie dodawany jest do dań z ryb i mięs, jasnych sosów, sałatek warzywnych, jajecznych, młodych ziemniaków.

Przeczytaj też: Zioła wspomagające układ pokarmowy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)