Wypróbuj nasze przepisy na domową szarlotkę dla cukrzyka. Oczywiście jeść ją mogą także inni członkowie rodziny – dla nich z pewnością też będzie zdrowsza. Trzeba przy tym pamiętać, że nawet zamiana mniej zdrowych składników na te dla zdrowia korzystniejsze nie sprawia, że można jeść takie ciasta dla diabetyków w niekontrolowanych ilościach. Choć są mniej kaloryczne i nie dostarczają rafinowanego cukru, powinny być jedynie niewielkim elementem całości – odpowiedniej, zdrowej diety.
Spis treści:
- Szarlotka z budyniem dla diabetyków
- Szybka szarlotka dla cukrzyka
- Szarlotka z mąki orkiszowej dla cukrzyka
Szarlotka z budyniem dla diabetyków
W przepisie możesz wymienić budyń na taki o innym smaku. Jeśli lubisz wyraźnie słodkie ciasto, możesz do niego dodać nieco więcej erytrytolu. Przed podaniem można wierzch ostudzonego ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
- 350 g mąki owsianej,
- 60 g erytrytolu w pudrze + erytrytol do budyniu,
- 250 g masła,
- 1 jajo,
- 1300 g jabłek (waż po obraniu),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ łyżki cynamonu,
- 2 opakowania budyniu pomarańczowego bez cukru.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodaj pokrojone na kawałki masło i siekaj je nożem, obtaczając odkrawane kawałki w mące.
- Gdy masło będzie już bardzo drobno posiekane, dodaj jako i zagnieć ręcznie ciasto. Powinno mieć jednorodną konsystencję.
- Wylep ciastem spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj budyń z 2 opakowań, dodając do niego erytrytol zamiast cukru. Erytrytolu możesz dać o łyżkę więcej, jeśli masz dość kwaśne jabłka.
- Odstaw budyń do wystudzenia, ale mieszaj go często, aby nie powstał kożuch.
- Jabłka pokrój na nieduże kawałki, oprósz cynamonem i wymieszaj.
- Wylej budyń na spód ciasta, wysyp na wierzch jabłka i wyrównaj. Część kawałków jabłek zanurzy się przy tym w budyniu.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
fot Szarlotka z budyniem dla diabetyków/ rainbow33
Szybka szarlotka dla cukrzyka
To przepis na tzw. monoporcję, czyli nie na całe ciasto lecz jedną porcję szarlotki dla cukrzyka. Można ją przygotować dosłownie w kilka minut.
Składniki:
- 1 spore jabłko, najlepiej kwaskowe,
- 1,5 łyżeczki erytrytolu w pudrze,
- ¾ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 3 łyżki „mleka” migdałowego,
- 3-4 krople ekstraktu waniliowego,
- ¼ szklanki mąki owsianej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz cienko jabłko. Połowę pokrój w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzuć do sporego kubka. Wymieszaj z erytrytolem w pudrze i z ¼ łyżeczki cynamonu.
- Wstaw do mikrofalówki i podgrzewaj przez 60-90 sekund.
- Resztę jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wsyp do miski.
- Dodaj olej, napój migdałowy, aromat waniliowy i zmiksuj.
- Wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę owsianą i resztę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ciasto do jabłek wyjętych z mikrofali i przemieszaj.
- Wstaw raz jeszcze do mikrofalówki i podgrzewaj ok. 1,5 minuty. Wierzch ciasta nie powinien być mokry po wyjęciu z urządzenia. Jeśli jest, podgrzej jeszcze trochę.
- Ostudź nieco i podawaj.
fot Szybka szarlotka dla cukrzyka/ ricka_kinamoto
Szarlotka z mąki orkiszowej dla cukrzyka
Z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna fit szarlotka dla diabetyka. Jeśli lubisz bardziej miękkie jabłko w szarlotce, możesz pokrojone jabłka przez 2-3 minuty podgrzewać z malutką ilością wody w rondelku. Trzeba wtedy upilnować, aby masa jabłka nie były zbyt mokre przed wyłożeniem na ciasto.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 2 szklanki razowej mąki orkiszowej,
- 8 łyżek erytrytolu lub ksylitolu,
- 8 łyżek masła klarowanego,
- 8-10 jabłek,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka cynamonu,
- słodzik w pudrze do posypania.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj żółtka z 2 łyżkami słodzika, a mąkę przesiej do miski.
- Dodaj do mąki klarowane masło i siekaj na jak najdrobniejsze kawałki.
- Dodaj utarte żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 40 minut.
- Obierz jabłka, wydrąż i pokrój w niewielkie kawałki (możesz także je zetrzeć na grubych oczkach tarki). Dodaj cynamon, sok z cytryny i wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Większą jego część wykorzystaj do wylepienia spodu i boków tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno i boki podziurkuj widelcem.
- Wyłóż na spód jabłka i wyrównaj.
- Resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut – aż ciasto się zrumieni.
- Po wystudzeniu oprósz słodzikiem w pudrze, jeśli chcesz.
fot Szarlotka z mąki orkiszowej dla cukrzyka/ Maresol
Czytaj także:
10 pomysłów na prosty obiad dla cukrzyka
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?
Przekąski dla cukrzyka na imprezę