Bazylia
Charakteryzuje się anyżowymi, cynamonowymi i korzennymi nutami. Najczęściej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach smakowych - lody bazyliowe to hit sezonu. Zmiksuj duży pęczek bazylii, serek mascarpone cukier puder i jogurt grecki. Włóż do zamrażarki i gotowe.
Bazylia czerwona
Kusi kolorem i korzennym zapachem. Jej purpurowy barwa świetnie komponuje się w sałatach, makaronach, jak również w deserach. Połącz garść listków czerwonej bazylii z pomidorkami cherry, orzeszkami pinni, czosnkiem, migdałami i ricottą - uzyskasz mniej znane pesto z Trapani.
Estragon
Anyżowy, lekko korzenny, bardzo aromatyczny. Dobrze mu w daniach na bazie mięs i ryb. Sprawdza się także w sosach, zupach i sałatkach. Warto dodawać go pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura osłabia jego smak i aromat. Przygotuj malinowy chłodnik ze świeżym estragonem
i wanilią.
Kolendra
Bardzo aromatyczna o mocnym, charakterystycznym smaku. Z powodzeniem może zastąpić natkę pietruszki. Pasują do niej niemal wszystkie rodzaje mięs - w szczególności jagnięcina, drób
i wołowina, jak również ryby. Polecana do azjatyckich rosołów. Zalej kolendrę gorącą wodą, dopraw cytryną oraz miodem i ciesz się aromatyczną herbatą.
Zobacz także: Zioła prowansalskie
Koperek
Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!
Lubczyk
Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.
Majeranek
Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.
Melisa
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami
i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.
Mięta
Aromatyczna i orzeźwiająca. Wielozadaniowa i nieoczywista. Lubi się zarówno z deserami, jak i mięsem. Doskonale pasuje do owoców, warzyw oraz wszelkiego rodzaju napojów. Listki mięty dobrze czują się zamknięte w kostkach lodu. Niezastąpione, gdy chcesz zrobić wrażenie. Spróbuj herbaty po marokańsku, czyli naparu ze świeżej mięty i zielonej herbaty.
Mięta pieprzowa
Orzeźwiający, chłodzący smak. Świetnie prezentuje się w towarzystwie deserów – zwłaszcza tych z czekoladą lub owocami. Listki mięty pieprzowej zanurz w ciemnej lub białej czekoladzie. Podawaj wystudzone.
Oregano
Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!
Zobacz także: Zioła jako naturalne antybiotyki
Pietruszka
Zawsze na topie w rankingach popularności. Idzie w parze z warzywami, rybami, mięsem i owocami morza. Podkreśla smak niemal wszystkich zup. Zmiksuj pęczek pietruszki, jabłko, wodę, sok i skórkę
z limonki - bomba witaminowa gwarantowana!
Rozmaryn
Ma mocny, leśny aromat. Lubuje się w mięsach: wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie. Połącz rozmaryn, ulubiony miód i klarowane masło - podawaj z sałatą, owocami i kozim serem. Wypróbuj go również w połączeniu z białymi drinkami: włóż gałązkę rozmarynu do ginu z tonikiem - będzie modnie i szałowo!
Rukola
Chrupka i lekko pikantna. Perfekcyjnie sprawdza się w sałatach, przekąskach i na kanapkach. Aromatyzuje sosy, pasty i kremy. Sałata z rukoli, świeżych truskawek, koziego sera, kilku listków mięty i octu balsamicznego to raj dla zmysłów!
Słodkie zioło – Stevia
Słodka rozkosz. Z powodzeniem zastępuje cukier w deserach, napojach i mlecznych koktajlach. Bezkonkurencyjna w owocowych sałatkach, sorbetach i salsach.
Szałwia
Aromatyczna i zmysłowa. Smażona na prawdziwym maśle stanowi doskonały dodatek do kremowych zup, makaronów i puree. Idealnie komponuje się także z wieprzowiną, drobiowymi wątróbkami
i białymi rybami. Na śniadanie spróbuj kaszy jaglanej z karmelizowanymi na szałwii brzoskwiniami.
Szczypior
Codzienny, niezbędny. O wyjątkowym, pikantnym i świeżym smaku. Mimo cebulowego aromatu jest wybitnie śniadaniowy i niezastąpiony w daniach jajecznych - od jajecznicy po frittatę. Upiecz bułeczki drożdżowe z posiekanym szczypiorkiem i podawaj je z serkiem twarogowym.
Trybula
Prawdziwa dama - subtelny wygląd i silny charakter. Z pochodzenia jest Francuzką więc lubi szparagi i sery. Podkreśla smak sosów, dressingów i past. Idealna w połączeniu z drobiem, cielęciną i rybami. Posmaruj świeżą bagietkę pastą jajeczną z trybulą i suszonymi pomidorami.
Tymianek
Wytrawny i lekko pikantny. Chętnie łączy się z owocami i deserami, dyskretnie przełamując ich słodycz. Szczególnie lubi się z czekoladą. W klasycznym wydaniu występuje w asyście wołowiny, drobiu i wieprzowiny. Karmel tymiankowy – tego trzeba spróbować!
Zobacz także: Które zioła wspomagają układ pokarmowy?
Stawiamy na zdrowie!
Najzdrowsze zioła to te, które wyhodujemy we własnym ogródku lub w doniczce. Jeśli nie mamy takiej możliwości - sięgajmy po te, których uprawy nie sąsiadują z szeroko pojętym przemysłem - nowością są zioła Baziółka, której rośliny uprawiane są w Kraśniczej Woli pod Grodziskiem Mazowieckim. Ich uprawa odbywa się bez udziału pestycydów, wyłącznie w oparciu o biologiczną ochronę roślin.
Zobacz także: Jak stosować chińskie zioła?
Źródło: Materiały prasowe Get public PR/om