Świeże zioła - do czego warto je wykorzystać?

Żadna przyprawa nie zastąpi nam świeżych ziół. Jeśli chcesz, by twoje potrawy miały niezwykły aromat i wyglądały apetycznie - są absolutnym must have. Podpowiadamy do czego mogą być wykorzystane w kuchni świeże zioła.
/ 01.08.2013 11:00

Gwarancja smaku i aromatu potraw

Wiemy doskonale, że połowa sukcesu podczas przygotowywania potrawy to odpowiednie doprawienie jej. Sól i pieprz to zdecydowanie za mało. Dzisiaj w warzywniakach dostępna jest cała gama świeżych ziół, które wydobędą z dania to, co najlepsze. Możemy je także hodować w domu, w donicach. Nie wymagają szczególnej pielęgnacji, a zawsze będziemy mieli je pod ręką. Poza tradycyjnymi ziołami takimi jak koperek, czy pietruszka, warto mieć zawsze przy sobie liście bazylii, szałwię, oregano, miętę, majeranek ogrodowy, estragon, kolendrę. Kilka listków takich ziół sprawi, że nasze dania nabiorą wyrazu i niebywałego aromatu, a przecież to jest w potrawach najważniejsze.

Coś do dekoracji

Do dekoracji talerzy i półmisków używamy niestety zazwyczaj  zielonej sałaty. Niestety, ponieważ nie jest to jedyny i najlepszy z wariantów. Oczywiście jej liście dobrze komponują się z większością potraw, szczególnie mięsnych, ale świeże zioła za to  pachną kusząco. Posypane koperkiem ziemniaki wyglądają znacznie lepiej, sos boloński z kilkoma listkami bazylii na wierzchu także prezentuję się bardzo smacznie. Do dzbana z wodą mineralną wystarczy oprócz cytryny wrzucić listki mięty, a napój nie tylko będzie pachniał orzeźwiająco, ale tak samo wyglądał. Pamiętajmy o tym, że kolory zaostrzają apetyt, więc na naszym stole nie może być nudno! Zamiast flakonu z kwiatami, na stole wyścielonym białym obrusem postaw ozdobna donicę np. z bazylią. Piękna, prosta i funkcjonalna dekoracja – bo w każdej chwili możesz wrzucić listek do talerza i wzbogacić smak potrawy.

Zobacz także: Jak uprawiać zioła w domu?

Niech twoja kuchnia pachnie

Świeże zioła w donicach to najlepsza dekoracja do naszej kuchni. Najlepiej wyglądają w prostych ceramicznych naczyniach, ale jeśli wolisz kolorowy wystrój wnętrza, śmiało możesz je zasadzić we wzorzastych wiadereczkach. Zioła budują wyjątkową atmosferę w  kuchni poprzez swój zapach i wygląd. Niektóre z nich mogą wisieć, np. czosnek, inne mogą być przechowywane w słojach, doniczkach, jak np. bazylia, oregano, pietruszka, ziele angielskie, mięta. Można zastąpić nimi zwykłe kwiaty na parapecie. Będą dla ciebie inspiracją i sprawią, że twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem. Jeśli zawsze będziesz miała pod ręką świeże zioła–twoje potrawy nigdy nie będą mdłe i nudne.

Sprawdź: Zioła a alergia