Sokoterapia, czyli zdrowie tkwi w sokach

Sokoterapia, czyli zdrowie tkwi w sokach

Świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne to naturalna multiwitamina. Nie tylko dostarczają wszystkich niezbędnych minerałów, ale wpływają także na prawidłowe odżywienie komórek. Sokoterapia jest jedną z najskuteczniejszych metod oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomaga także w walce z wieloma schorzeniami. Picie świeżych soków jest zalecane w każdym wieku, dlatego warto zapoznać się z zasadami sokoterapii.
/ 28.07.2016 11:09
Sokoterapia, czyli zdrowie tkwi w sokach

Soki a owoce?

Świeżo wyciskane soki mają zbliżone właściwości zdrowotne do świeżych owoców czy warzyw. Główna różnica polega na mniejszej ilości błonnika w sokach, co w pewnych schorzeniach, np. w stanach zapalnych jelita czy w chorobie wrzodowej, jest pożądaną cechą. Poza tym soki zawierają takie same ilości witamin i składników mineralnych co warzywa. Natomiast zawartość antyoksydantów oraz enzymów zależna jest od sposobu uzyskania soku.

Polecamy: Top 5 produktów żywności ekologicznej

Sokowirówka czy wyciskarka

Soki można wyciskać różnymi urządzeniami. Najpowszechniejszymi są sokowirówki. Niestety mają one jedną poważną wadę – zbyt drastycznie oddziałują na delikatne składniki soków. Sokowirówka podczas wirowania (nawet kilka tysięcy obrotów na minutę) wytwarza wysoką temperaturę, która może spowodować utlenianie antyoksydantów i enzymów, zmniejszając znacznie wartość zdrowotną soków. Lepsze są wolnoobrotowe wyciskarki, które zachowują maksymalną ilość składników odżywczych  lub wyciskarki ręczne. Te drugie jednak odznaczają się niską wydajnością.

Podstawowe zasady sokoterapii

- Soki powinny być wyciskane bezpośrednio przed spożyciem. Nie jest dobre robienie soków „na zapas”, gdyż przechowywanie (nawet w lodówce) obniża ich wartość odżywczą.

- Warzywa i owoce przeznaczone na soki powinny pochodzić z upraw ekologicznych, ponieważ do uprawy takich surowców nie używa się szkodliwych pestycydów i innych środków ochrony roślin. Poza tym chcąc się oczyścić nie należy dostarczać organizmowi dodatkowych obciążających go toksycznych  substancji.

- Należy wyciskać soki odpowiednimi wyciskarkami, które nie obniżają zawartości antyoksydantów i enzymów w soku.

Polecamy: Czy warto przyjmować suplementy?

Kiedy pić soki?

Soki świeżo wyciskane należy pić codziennie. Mogą one zastąpić porcję warzyw lub owoców, które należy spożywać pięć razy dziennie. Szklankę soku najlepiej pić ok. 20-30 minut przed posiłkami, małymi łykami, mieszając je ze śliną.

Picie dużych ilości takich soków, zwłaszcza soków zielonych może spowodować w pierwszych dniach terapii pogorszenie samopoczucia. Bóle i zawroty głowy są często spowodowane reakcjami zachodzącymi w organizmie. Uwolnione toksyny zanim zostaną wydalone, krążą po organizmie, wywołując wymienione objawy. Taki stan może trwać nawet kilka dni w zależności od stopnia zanieczyszczenia organizmu.

Efekty zdrowotne

Soki z surowych świeżych jarzyn nie są długo trawione, więc nie obciążają układu pokarmowego. Wszystkie składniki odżywcze są szybko transportowane do krwi, a wraz z nią do całego organizmu. Alkaliczne związki odkwaszają organizm, witaminy i składniki mineralne regulują przemiany biochemiczne w organizmie, a zawarte w owocach węglowodany dodają energii. Surowe soki ponadto zawierają także naturalne lekarstwa, antybiotyki i inne cenne dla zdrowia składniki bioaktywne.

Poznaj właściwości sokoterapii!