Sok z granatu - właściwości zdrowotne

Wieloletnie badania nad właściwościami prozdrowotnymi owocu granatu potwierdzają, ze pomaga on w leczeniu i zapobieganiu wielu schorzeniom. Dlaczego warto pić sok z granatu?
/ 03.06.2013 11:03

Sok z granatu

Prawdziwy i najzdrowszy sok z granatu powinien być czystym koncentratem z soku i miąższu z owoców granatu, poddanych żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych. Dzięki zastosowaniu tej metody, polifenole w nim zawarte są bardzo aktywne biologicznie i łatwo przyswajalne przez każdy organizm.

Przefermentowany sok z granatu, może wydawać się drogi - butelka 500 ml koncentratu GranaFerment kosztuje prawie 150 zł. Zawiera jednak zagęszczony sok z ok. 50 granatów (cena jednego owocu to ok. 10 zł x 50 szt. = 500 zł). Dodatkowo proces fermentacji powoduje, że 10 ml soku ma co najmniej 300 mg w pełni przyswajalnych polifenoli, podczas gdy świeży sok z granatu (niepasteryzowany), ma ich tylko ok. 20 mg.

Koncentrat soku polecany jest głównie w profilaktyce wczesnej dla osób po 45 roku życia oraz aktywnych i intensywnie pracujących.

Właściwości prozdrowotne przefermentowanego soku z granatu:

  • pomaga w chorobach naczyń i miażdżycy
  • przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu
  • przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym
  • zwiększa odporność organizmu
  • reguluje poziom cholesterolu
  • opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej
  • wspomaga leczenie procesów zapalnych
  • pomaga w chorobach nowotworowych (np. płuc, okrężnicy, skóry, piersi)
  • leczy schorzenia prostaty

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia

10 ml rozpuszczone w szklance soku lub wody, przy zwiększonym zapotrzebowaniu 10 ml x 2

Źródło: materiały prasowe Praktycy.com/bj

Zobacz także: Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?